NRK Meny
Normal

Flest utenlandske pilegrimer

Pilegrimsleden mellom Sundsvall og Trondheim øker i popularitet blant de unge og for første er det flest utlendinger som går den populære ruten til Nidarosdomen.

Folkeliv utenfor Nidarosdomen

Nidarosdomen er et populært pilegrimsmål.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Det er flest svensker, men du har en ganske stor andel av både nederlendere, dansker, tyskere og amerikanere, forteller daglig leder ved Regionalt pilegrimssenter på Stiklestad, Heidi Carine Brimi.


Pilegrimssesongen 2016 nærmer seg slutten. Av omtrent 300 registrerte pilegrimer innom Stiklestad i år, var 170 av dem av utenlandsk opprinnelse.

På Stiklestad nasjonale kultursenter hotell har det vært en økning på 60 prosent.

Historiske spor

St. Olavsleden starter i Selånger utenfor Sundsvall og ender i Nidarosdomen i Trondheim. Den følger veien som kong Olav Haraldson reiste sommeren i 1030 for å kristne Norge. 53 km fra svenskegrensen ligger Stiklestad. Her ble kong Olav den hellige drept i det store slaget.

Ruta er til sammen 564 km lang, og blir stadig mer populær.

På tre år har antallet pilegrimer i Norge fordoblet seg

Pilegrimer på vei mot Nidaros.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Flere ungdommer

Brimi forteller videre at det er ikke bare utlendingene som utmerker seg, men pilegrimsleden har også blitt mer kjent blant den yngre garde.

– Vi brukte å si for noen år siden at den gjennomsnittlige pilegrimen var ei tysk dame i 50-årene, det stemmer ikke helt lenger. Dem blir yngre og yngre, og det er mange som går veldig langt og det er mange som går med telt, sier Brimi.

Oppretter permanent pilegrimssenter

St. Olavsledens indre led går gjennom dype trønderske skoger. Her er vandringen preget av stillhet og natur. På Stiklestad har de nå bestemt seg for å opprette et permanent pilegrimssenter. Den offisielle åpninga vil skje om ei drøy uke. Dette er ei stor satsing, sier Brimi som mener dette vil gi aktører langs leden en trygghet for at dette er ei satsing som gir langsiktighet.

Folk samler seg utenfor Nidarosdomen der jubileumsgudstjenesten skal foregå

Nidarosdomen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix