Flertallet sier nei til sammenslåing

Folk i Vikna og Nærøy er mest positive til å slå seg sammen med andre kommuner. Mens innbyggerne i Meråker er mest negative, viser en undersøkelse Opinion har foretatt i Nord-Trøndelag.

Ordfører (Ap) Bård Langsåvold i Meråker kommune.

I Meråker er motstanden mot kommunesammenslåing aller størst i Nord-Trøndelag. Ordfører Bård Langsåvold har tidligere sagt at kommunen godt klarer seg alene også i framtida.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Torsdag la Kommunenes Sentralforbund fram tallene fra spørreundersøkelsen som er gjennomført i Nord-Trøndelag denne vinteren. Nesten 3000 nordtrøndere har svart på hva de mener om kommunesammenslåinger.

Nei i Meråker

Størst motstand mot sammenslåing er det i Meråker hvor 69 prosent av de spurte sier nei. På Høylandet sier 63 prosent nei, og på Leka, og i Lierne og Røyrvik er 58 prosent av de spurte imot en kommunesammenslåing.

I Vikna og Nærøy sier henholdsvis 48 og 45 prosent av de spurte ja på spørsmålet om de er positive eller negative til kommunesammenslåing.

Også i Namsos er mange positive. Her har 43 prosent av de spurte svart ja på dette spørsmålet.

Frykter for småsamfunnene

I de fleste nordtrønderske kommunene er det altså et ganske klart flertall mot sammenslåing av kommuner. Folk er redd større kommuner går utover lokaldemokratiet og de mindre lokalsamfunnene.

I 17 av de 23 kommunene i Nord-Trøndelag er det flere som er negative enn positive til en kommunereform, og i de minste kommunene er motstanden aller størst.