Hopp til innhold

Flere voldsepisoder mot barn

På ett år har antall saker til Barnehuset i Trondheim fordoblet seg. – Fortsatt store mørketall, sier barnevernet.

Vold mot barn

Selv om flere barn våger å si ifra når de blir utsatt for vold i hjemmet er det mange som lider i stillhet.

Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Helle Leinslie

Helle Leinslie, leder for Statens barnehus i Trondheim tror vi bare avdekker noen av voldssakene mot barn i Norge.

Foto: Morten Andersen / NRK
Solrun Valen

Solrun Valen, leder for Barne- og Familietjenesten Midtbyen i Trondheim, påpeker at vold mot barn er noe av det groveste som skjer i samfunnet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det går i ett fra morgen til kveld, sier Helle Leinslie, leder for statens barnehus i Trondheim.

Det er til barnehuset barn mellom to og femten år kommer for å forklare seg om vold de har opplevd i nær familie. I såkalte dommeravhør blir barn intervjuet av trente avhørere for å få frem hele historien etter de har blitt utsatt for vold. Dette skjer for å skåne barna fra å måtte forklare seg i en rettssal.

I august i fjor hadde rundt hundre barn forklart seg om vold de selv hadde opplevd. Så langt i 2013 har det kommet to hundre barn til Statens barnehus i Trondheim for å fortelle om voldsepisoder i hjemmet.

Det er ikke bare antallet saker som har økt, det virker også som om volden som avdekkes er blitt grovere.

– Vi merker at sakene blir grovere fra det barna forteller. Det kan kanskje skyldes at avhørerne har blitt dyktigere på å stille spørsmål til barn og uten å gi seg, selv om de ikke får svar med en gang. På den måten kommer hele historien frem, sier Leinslie til NRK.

Fokus mot barnevold

Leinslie tror grunnene til at det kommer flere anmeldelser og flere avhør er sammensatte.

– Det er ikke noe fasitsvar her, men både barnehusene og alle politidistriktene i landet har jobbet mye med at vold mot barn må anmeldes, forteller Leinslie.

Barnehuset har måttet be om to ekstra stillinger fra politidirektoratet for å hjelpe alle de som kommer dit. Dette har de nå fått innvilget.

– Vi som jobber på barnehuset har en mulighet til å gjøre en forskjell for dem som kommer hit, vi kan gjøre dem tryggere og sette i gang med terapeutisk behandling tidlig, sier Leinslie.

Fortsatt store mørketall

Behandling blir svært viktig når det gjelder saker hvor barn blir utsatt for vold i hjemmet, men ikke alle som opplever det får hjelp.

– Det er store mørketall vi har begynt å avdekke, men jeg vil anta at det fortsatt er mye vi ikke hører om, sier Leinslie.

Solrun Valen, leder for Barne- og Familietjenesten Midtbyen i Trondheim, frykter også at det er mange historier som ikke kommer frem i lyset.

–– Barn som lever med vold, enten det er fysisk eller psykisk, har det veldig vanskelig. De ungene lever med et sterkt press på seg hele tida, de er hele tiden engstelig for å gjøre noe som utløser ny vold, forklarer Valen.

Bra at voksne reagerer

Barne- og Familietjenesten har merket at flere av de bekymringsmeldingene de får inn handler om vold i nære relasjoner. De tror dette skyldes at barna har blitt bedre til å varsle, samtidig som de voksne tar dem på alvor.

– Det er bra at voksne reagerer og gjør sånn at ungene får hjelp. Det gjør at disse historiene kommer til overflaten, og ikke bare blir skjult i familien, sier Valen.

Barna som ender i dommeravhør på barnehuset er ofte innom politiet eller Barne- og familietjenesten først. Det er lærere, helsesøstre, bekymrede naboer eller andre voksne som sender inn bekymringsmeldingene på barnas vegne.

– Hovedtrenden er at barn sier ifra oftere, og at voksne handler fortere, forklarer Valen.

Flere voldsepisoder og overgrep i hjemmet blir avslørt. På ett år har antall saker til Barnehuset i Trondheim fordoblet seg. Likevel er mørketallene store.

Flere voldsepisoder og overgrep i hjemmet blir avslørt. På ett år har antall saker til Barnehuset i Trondheim fordoblet seg.