Flere vil legges i felles gravsted på kirkegården

TRONDHEIM (NRK): Etterspørselen om å ende siste reis i en navnet minnelund øker stadig mer. Ofte er frykten for at gravstedet skal stå ustelt årsaken til at avdøde velger å gravlegges sammen andre.

Minnelunden på Moholt kirkegård

SNART FULLT: Minnelunden på Moholt kirkegård er snart full. De tomme navneplatene indikerer at det er reservert plass til ektefeller. Kirken og begravelsesbyrå opplever en sterk vekst i antall henvendelser om å bli gravlagt på en slik minnelund.

Foto: Anniken Sande / NRK
Elisabeth Aas
Journalist
Anniken Sande
Journalist

Her finnes ingen gravsteiner for familier eller enkeltpersoner. I stedet står navnet til den døde på navneskilt sammen med navnet til andre som har valgt samme løsning etter at de er borte.

Kirkegård

Tradisjonelle kirkegårder taper terreng. Flere vil heller gravlegges sammen andre i minnelunder.

Foto: Rainer Prang / NRK

I Trondheim har nærmere 500 personer fått navnet sitt i en slik gravlund de siste årene, skriver Adresseavisen. Interessen tyder på at det blir fler i årene som kommer. Nå planlegges en rekke nye fellesgravsteder med plass til om lag 2000 døde.

– Friskt pust

– Etterspørselen etter å bli gravlagt i en navnet minnelund har eksplodert. Vi får henvendelser om dette én til to ganger i uken. I denne bransjen har navnet minnelund blitt et friskt pust, sier daglig leder Lars Svanholm ved Svanholm begravelsesbyrå til NRK.

Mens man før måtte velge en anonym grav dersom man ville gravlegges i en minnelund, får man nå navnet sitt på de nye minnestedene. Der er det mulighet for å tenne lys og pynte med blomster eller kranser.

– Vi merker at felles minnelunder har blitt populært. På Moholt kirkegård har vi nylig åpnet en tredje minnelund på grunn av økt pågang etter denne typen gravsted, sier Torhild Hovednak i Kirkelig Fellesråd til Adresseavisen.

Frykten for en ustelt grav

Det er som regel de pårørende som avgjør hva slags gravsted som skal benyttes. Mange har allerede avklart sine ønsker med de etterlatte. Vedlikehold av gravplassen er ofte faktoren som avgjør om avdøde vil gravlegges på en felles gravplass.

Lars Svanholm

Lars Svanholm sier kompliserte familieforhold og frykt for en ustelt grav avgjør valget.

Foto: Anniken Sande / NRK

– Den største andelen har sagt at de ønsker navnet minnelund fordi de ikke vil være til belastning for sine etterlatte. Noen har også vanskelige familieforhold. Mange frykter at graven ikke blir stelt. Den nye generasjonen er ikke like flink til å stelle gravstedene som de eldre, sier Lars Svanholm.

Økt kvalitet

Kirken har foreløpig ikke statistikk på hvor mange som ønsker minnelund, men merker økt pågang i henvendelser rundt temaet. De første minnelundene ble anlagt i Bærum, men Trondheim kommune har hatt en aktiv politikk på feltet og det er opprettet minnelunder på nesten alle kirkegårder i byen.

Åse Skrøvset, rådgiver gravplasser i Den norske kirke

Åse Skrøvset i Den norske kirke sier man legger stor vekt på at minnelundene skal være fine.

Foto: Andrea KLuge / NRK

– I Trondheim har man lagt kvalitet i disse anleggene. Man får en fin beliggenhet, kunstnere er brukt for å utforme gravstedet, det er fine navneskilt og det er en egen ro og fin ramme på stedet, forklarer rådgiver for gravplassaker i Den norske kirke, Åse Skrøvset, til NRK.

Lars Svanholm bekrefter at de nye minnelundene har falt i smak hos pårørende og andre med tilknytning til avdøde.

– Mange sier at her vil jeg også ligge, sier Svanholm til NRK.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.