Flere vil jakte på urdyret i fjellheimen

Interessen for å jakte på villrein når stadig nye høyder rundt om i landet. Statskog melder om nesten dobbelt så mange søknader i år i forhold til i fjor.

Reinsdyrklem

Jakt på villrein har foregått helt siden istiden, og blir stadig mer populært i Norge.

Foto: Sindre Skrede / NRK

I 2015 nærmest eksploderte interessen for villreinjakt på Statskogs grunn. Likevel slo antallet søknader i 2016 alle rekorder med god margin, og nå er villreinjakta godt i gang.

– Siden istiden

– Dette er en jakt som har pågått siden istiden, og er litt annerledes enn annen storviltjakt. Det frister tydeligvis stadig flere, mener fungerende leder for jakt og fiske i Statskog, Kristian Olsen.

Statskog har 110 villreintilbud i Dovre og Njardarheim. I fjor kom det inn 1263 søknader på tilbudene, men det i år ble levert 2027 søknader på samme antall tilbud. Det betyr at kun fem prosent av søkerne kommer gjennom nåløyet.

– Det skjer ingen forskjellsbehandling når det gjelder å få tildelt jakt. Vi trekker blant alle som søker, og alle har akkurat like store muligheter hos Statskog, mener Olsen.

– Et urpreg

Jakt på villrein foregår fra 20. august til 30. september, og for mange er dette selve manndomsprøven når det gjelder jakt.

– Det er et slags urpreg over villreinjakt som har pågått siden istiden. Den innebærer at du må gå langt til fjells for å jakte, og selv om vi gjerne snakker om store, åpne områder er det vanskeligere å felle villrein enn de fleste tror. Dyrene beveger seg over store områder, og små høydeforskjeller i terrenget skjuler lett hele flokker, forteller Kristian Olsen i Statskog.

Tålmodig speidende etter villreinen

Å jakte på villrein kan være en tålmodighetsprøve for mange jegere.

Foto: Tore Andestad/NJFF

6500 dyr i 2015

I hele landet ble det skutt nesten 6500 villrein i 2015, og det jaktes fra Sør-Trøndelag og sørover. Norge er det siste landet i Europa som har egne villreinstammer, og totalt finnes det over 30.000 dyr i landet.

Den største stammen finner vi på Hardangervidda, men det er også villrein blant annet på Dovrefjell, Rondane, Skarvheimen og i Setesdalsheiene.