Hopp til innhold

Flere unge trøndere får lærlingplass

Stadig flere unge trøndere får lærlingplass, og så langt er det 350 som ikke har fått avtale med en bedrift. På samme tid i fjor stod 600 unge i samme situasjon.

Emil Høgsnes og Tor Anders Austad

Veileder Emil Høgsnes (til venstre) og lærling Tor Anders Austad jobber med å pusse opp Tingvold Park Hotell i Steinkjer.

Foto: Magnhild Øwre/NRK

Tor Anders Austad

Tor Anders Austad startet som tømrerlærling mandag.

Foto: Magnhild Øwre/NRK

1700 unge trøndere søkte om lærlingplass fra i høst, og i 2015 var altså utfordringene langt større enn i år. En av dem som har fått plass er tømrerlærling Tor Anders Austad i Steinkjer som har avtale med Byggmester Binde.

– Trygg på plass

– Jeg startet mandag etter å ha vært utplassert her mens jeg gikk på skole. Jeg var derfor ganske trygg på at jeg fikk plass, sier Austad til NRK.

– Dette er et bra firma og har fått gode tilbakemeldinger. Alle som gikk på skolen sammen meg har fått noe å gjøre i høst, sier han.

Akkurat nå jobber han med å lage et nytt bad på Tingvold Park Hotell sammen med veileder Emil Høgsnes.

– Tor Anders er flink og står på. Jeg har tro på han, ja, sier Høgsnes.

Gode erfaringer

Det samme har daglig leder Kristian Breivik hos Byggmester Binde. De har i alle sine seks år tatt inn lærlinger.

– Dette er en bra måte å rekruttere folk på. Vi blir kjent med ungdommene og de står på bra for oss. Så langt har vi kjempegode erfaringer med trivelige og arbeidsomme folk. Flere har også fått jobb hos oss, og noen er her ennå. Å ta inn lærlinger er noe jeg vil anbefale andre, sier Breivik.

Flere trønderske bedrifter sier nå ja til å ta imot lærlinger. Årsakene er mer aktiv informasjon overfor bedriftene om hva lærlingordninga innebærer, mener lærlingformidler Marit Størvold Damås i Nord-Trøndelag.

60 nye bedrifter

Marit Størvold Damås

Marit Størvold Damås er lærlingformidler i Nord-Trøndelag.

Foto: Magnhild Øwre/NRK

– Når vi får orientert om det å ha lærlinger, er det flere som sier ja til å bli lærebedrift. De siste to årene har vi fått 60 nye lærebedrifter her i Nord-Trøndelag, og 20 så langt i år, sier hun til NRK.

Nå blir det tilbud om lærekurs for de 350 som ikke fikk lærlingkontrakt i første omgang. I Sør-Trøndelag blir det kurs allerede til uka, mens kursstarten i Nord-Trøndelag er 1. september, opplyser Marit Størvold Damås.