NRK Meny
Normal

Flere tusen gris slaktet ned i høyt tempo

Slakteribiler fra Trøndelag har kjørt til Rudshøgda i Hedmark og Bjerka i Nordland for å klare å slakte ned gris fra MRSA-smitta gårder.

Gris

Nortura i Steinkjer har slaktet ned mesteparten fra de MRSA-smitta besetningene. For å holde saneringsplanen fra Mattilsynet blir griser kjørt til andre steder i landet for å slaktes.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Drektige purker, rekruttgris og smågris er blitt slaktet ned i et høyt tempo fra trønderske fjøs i tiden før påska. Midt-Norge slakteri regner med at det er en årsproduksjon på 17 300 gris som går tapt.

– Det er ei samla næring, som den siste tida har ytt en massiv innsats for å få saneringa av grisefjøs til å gå unna så fort som mulig. Det er mange som er glade for at vi blir ferdig med dette før påske, sier daglig leder for Midt-Norge Slakteri, Erik Bentzen, til NRK.

Gjenstår å slakte 3000 gris

Sjåfører har kjørt inn og ut døgnet rundt og slaktere på de forskjellige anleggene har måtte jobbet mye overtid for å unngå at flere skal bli smitta av bakterien.

– Det ligger mye innsats bak dette, sier Bentzen.

Nortura i Steinkjer i Nord-Trøndelag har slaktet ned mesteparten fra de MRSA-smitta besetningene, men for å holde saneringsplanen fra Mattilsynet er også en del av grisene kjørt til slakterianleggene på Rudshøgda og Bjerka i Hemnes.

Både Mattilsynet og Fylkesmannen er godt fornøyd med måten nedslaktinga har skjedd på, og nå er det kun 3000 dyr fra slaktegrisbesetninga som gjenstår. Etter det er hele saneringsplanen fullført.

– Hvorfor var det så viktig å få ferdig dette før påske?

– Fordi det å skulle gå rundt i fjøset og mate dyr man vet man må sende til slakteriet likevel, er ikke så veldig inspirerende, sier han.