Hopp til innhold

Har ingen tro på full åpning av skoler rett etter påske: – Umulig, ingen er klare til det

I likhet med Oslo, mener både Trondheim og Tromsø at det er uforsvarlig å åpne barnehager og skoler for fullt rett etter påske. Også Bergen og Stavanger er skeptiske.

Camilla Trud Nereid

UAKTUELT MED FULL SKOLEÅPNING I TRONDHEIM: – Full åpning 14. april er umulig, ingen er klare for det. Vi har ikke kommet langt nok i planleggingen, sier oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid i Trondheim kommune.

Foto: Sunniva Moum Danielsen / NRK

Søndag gjorde Oslo det klart at de ikke vil åpne barnehagene og skolene i den første uka etter påske – uansett hva regjeringen anbefaler.

Mandag morgen varslet også Trondheim at barnehagene og skolene ikke er klare til å åpne i full skala rett etter påske.

– Full åpning 14. april er umulig, ingen er klare til det. Vi har ikke kommet langt nok i planleggingen. Det er viktig at vi nå får kartlagt situasjonen, og at alle er enige før vi begynner med gjenåpning, sier oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid i Trondheim kommune til NRK.

Skolene holder stengt

NORSKE SKOLER ER STENGT: Alle landets skoler og barnehager har vært stengt siden fredag 13. mars på grunn av koronakrisen. Spørsmålet er når alt skal åpne igjen.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Må ha på plass helt nye rutiner

Regjeringen har varslet at det skal komme en beslutning tirsdag eller onsdag denne uka om hvordan livet i det norske samfunnet blir etter påske.

Nå jobber Trondheim kommune på spreng med å se på hva som må være klart før de begynner å åpne dørene igjen, opplyser Nereid.

– Du har de helt elementære tingene, som for eksempel at vi ikke ønsker en haug med voksne inn i barnehagene. Vi må ha helt andre rutiner på hvordan barn skal leveres på starten av dagen, og hvordan de skal hentes på slutten av dagen, forklarer hun og utdyper:

– Hvilke grupper skal prioriteres? Skal vi åpne for barn med kun én forelder i en samfunnskritisk rolle? Skal vi åpne for 1.–3. trinn slik de har gjort i Finland? Alle disse spørsmålene må vi ha svar på før vi gir klarsignal.

Tromsø mener det ikke er forsvarlig

Avdelingsdirektør for oppvekst og utdanning i Tromsø kommune, Kari Henriksen, sier til NRK at det foreløpig ikke er aktuelt å gjenåpne skolene i kommunen.

– Vi må forholde oss til de føringene som kommer fra nasjonale myndigheter. Jeg synes det vil være uheldig at vi får en sånn beskjed i den stille uken. Og så skal vi liksom være fullt operativ fra tirsdag i neste uke. Det er ikke forsvarlig virksomhet. Det er så mange praktiske ting som skal på plass.

Henriksen - intervju nært

MYE SOM MÅ PÅ PLASS: Det sier avdelingsdirektør for oppvekst og utdanning i Tromsø kommune, Kari Henriksen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Stavanger har lagt planer

I Stavanger har skoler og barnehager lagt aksjonsplaner for en mulig åpning.

– Dette starta vi med for over en uke siden, sier direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, Helene Ohm, til NRK.

Kommunen er klare til å åpne skoler på kort tid, dersom regjeringen skulle bestemme seg for det. De har holdt av 3. påskedag til planleggingsdag for alle barnehager og nesten alle skoler. Da vil de få én dag med planlegging før barna kommer tilbake.

– Dersom regjeringen bestemmer å åpne skoler og barnehager, helt eller delvis, ser vi det som en stor fordel hvis får brukt den første uken etter påske til å planlegge.

Ohm mener den største utfordringen ved en åpning er å trygge ansatte og foreldre i forhold til en ny situasjon.

Bergen har uansett stengt tirsdag 14. april

I Bergen er de mer avventende, og avventer regjeringens beslutning.

– Ellers holder vi uansett skolene stengt tirsdag 14. april. Vi har ikke andre vurderinger utover dette, sier skolebyråd i Bergen, Endre Tvinnereim (Ap) til NRK.

En av vurderingene som regjeringen skal ta stilling til, er om det skal innføres forskjellige tiltak i de ulike landsdelene, avhengig av hvor hardt rammet de er av koronaviruset.

Endre Tvinnereim, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen - forskar på miljøholdningar og miljøpolitikk

AVVENTENDE: Skolebyråd i Bergen, Endre Tvinnereim (Ap).

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Har 550 innbyggere – ingen er smittet

Helt nord i Trøndelag finner vi den lille øykommunen Leka. Det er ikke påvist korona-smitte blant de omkring 550 innbyggerne, men skole og barnehage er likevel stengt.

Tirsdag skal ledelsen i kommunen drøfte hva som bør skje etter påske, med retningslinjer fra regjeringen som utgangspunkt.

– Har vi mulighet til å begynne å åpne etter påske, så ser vi på den muligheten. Om det blir hele eller deler av skolen og barnehagen har vi ikke bestemt oss for, sier skolefaglig rådgiver i Leka, Astrid Karlsdatter Kalvik, til NRK.

Det går bare 54 elever på Leka skole. Dersom skolen åpnes etter påske, bør skolen drives på en annen måte enn før, mener Kalvik.

– Vi har romkapasitet til å sørge for at elevene ikke sitter oppå hverandre.

Marit Aksnes, kommunalsjef for oppvekst- og utdanning i Levanger kommune i Trøndelag.

SKEPTISK TIL ÅPNING I LEVANGER KOMMUNE: – Vi er ikke klar til å starte rett etter påske, 14. april. Vi trenger en forberedelsestid, og det avhenger av om det blir full eller delvis åpning, sier Marit Aksnes som er kommunalsjef for oppvekst- og utdanning i Levanger kommune i Trøndelag.

Foto: Levanger kommune

Siste fra Trøndelag