Flere skaffer seg en personlig trener de aldri møter

Jonas Trondsen Brustad er en av flere som bruker en såkalt «online coach». Det har gitt resultater, ifølge han selv.

LETTERE: På fire måneder har Jonas Brustad gått ned 17 kilo ved hjelp av online coaching.

MER LANGVARIG: På fire måneder har Jonas Trondsen Brustad gått ned betydelig i vekt. Denne gangen ser han for seg at endringen blir mer langvarig.

Foto: Privat

Brustad bestemte seg for å prøve ut «online coaching» da han skulle slanke seg for fire måneder siden. Så langt har han gått ned 17 kg ved hjelp av online coaching. Han peker på kostholdsprogrammet som avgjørende for den jevne vektnedgangen.

Det var ikke uten skepsis han begynte og han var usikker på om det kom til å ha noen effekt med å gå benytte seg av den digitale tjenesten.

– Jeg tenkte vel at det ikke kunne bli verre enn det var, sier han.

«Online coaching» er en nett-tjeneste der man skal få oppfølging på trening og kosthold døgnet rundt. En slags personlig trener (PT) på nett.

– Tjenesten gir deg antall gram som skal være karbohydrater, proteiner og fett. Så du bestemmer egentlig selv hva du skal spise, så lenge du holder deg innenfor dine gitte gram. Det er friere.

– Kunne du ikke funnet ut av dette selv uten å hyre inn en online coach?

– Det er sikkert slik at du kan regne deg fram til det selv, men å ha noen som gjør regnskapet for deg er mer oversiktlig og betryggende med tanke på framgang. Man skal jo lære seg en ny livsstil. Da er det greit med hjelp fra noen som kan sakene sine.

Brustad har ingen planer om å si opp abonnementet sitt på online coaching med det første. Han har 8 måneder igjen av et årsabonnement som koster han 1000 kroner i måneden.

– Jeg har holdt på i fire måneder nå og ikke gått lei en eneste gang.

Fra PCen har Tarron Mozdoorzy og Stian Andre Larsen kontakt med kunder over hele landet.

KUNDER OVER HELE LANDET: Fra PC-en har Tarron Mozdoorzoy og Stian Andre Larsen kontakt med kunder over hele landet.

Foto: Øistein Falch / NRK

– Ville vært helt surrealistisk for ti år siden

Tarron Mozdoorzoy er masterstudent i idrettsvitenskap og daglig leder for et firma som driver med «online coaching». Han forteller at de hjelper til med både kostholdsplan og treningsplan for kunder fra hele landet.

NRK har sett på regnskap fra flere firma som holder på med online coaching. Totalt sett viser de en betydelig vekst de siste årene.

– For ti år siden ville det vært en helt surrealistisk tanke å ha en PT som man aldri møter deg, men nå har teknologien kommet såpass langt. Vi har mange coacher rundt om i Norge, og dette er ikke stedsfestet, sier Mozdoorzoy

Alle kundene må ta en spørreundersøkelse der de gir all info om vekt, kosthold, søvnkvalitet og treningsvaner. Ut ifra det prøver de å lage et program som er tilpasset hver enkelt bruker.

– Det kan være folk som ikke tørr å gå inn på treningssenter, eller spør om å få en tilrettelagt plan. Da kan det være enklere med en man ikke møter eller ser og en løsning for at de får hjelpen som de ønsker, sier Mozdoorzoy.

– Å være en online coach kan være et substitutt for PT på treningssenter. Dørstokken kan være mye kortere, fordi man trenger ikke nødvendigvis å møte opp på et treningssenter, sier Stian Andre Larsen, som også jobber som online PT i FlexibleLiving.

– Er det krevende å se framgang hos en kunde når man ikke kan være til stede?

– De fleste som tar kontakt har erfaring med trening generelt. Vi oppfordrer både de med god teknikk og de litt uerfarne til å filme løftene, slik at vi kan gi tilbakemelding, eller at man oppsøker hjelp av en PT på treningssenteret de benytter for å lære seg riktig teknikk, påpeker Mozdoorzoy.

BER OM KILDEKRITIKK: Trude Stømer Vinje er ikke overbevist om at online coaching er effektivt.

Trude Stømer Vinje er ikke overbevist om at online coaching er effektivt i alle tilfeller, og påpeker at man våre være kritisk til tjenesten man bruker.

Foto: 3T

Forbrukere bør ha et godt filter

Fagansvarlig for trening ved 3T, Trude Størmer Vinje har fulgt utviklingen til online coaching over lengre tid.

Hun ser det kan være fordeler med å ha en PT som kan være tilgjengelig døgnet rundt, men understreker at et svært vesentlig aspekt med en vanlig PT forsvinner når tjenesten kun er digital.

– Man mister noe av det menneskelige aspektet og relasjonen som oppstår når to personer treffes, ansikt til ansikt. Det krever nok mer av kunden som skal motiveres og inspireres ved online coaching i motsetning når noen står ved siden av deg og gir deg en high five etterpå, sier Vinje.

Vinje er også klar på at kunder må være kildekritiske til hvilken onlinetjeneste de benytter seg av.

– Som forbruker skal du ha et meget godt filter, og sitte på en del kunnskap selv for kunne gjøre en god vurdering av de ulike aktørene på markedet. Det er mange som mener mye om kost og ernæring for tiden, og det er flere sterke stemmer som kanskje er noe ukritisk når de videreformidler sine budskap til en stor tilhengerskare, mener Vinje.