Hopp til innhold

Flere sammenstøt mellom ungdom og politi

I løpet av få dager har flere ungdommer i Trondheim blitt anmeldt for hærverk og vold mot politiet. – Generasjon prestasjon er kanskje ferdig, sier leder for uteseksjonen i Trondheim, Camilla Wright.

Politiet møtt av sinte ungdommer på Hestsjøen på Heimdal

ANSPENT: Politiet beskriver møtet med ungdommene på Hestsjøen som trykket og skremmende. To mindreårige er siktet for vold mot politiet.

Foto: Politiet

En ungdomsfest ved et vann lørdag kveld. En demonstrasjon mot den antiislamistiske organisasjonen SIAN to dager senere. Vidt forskjellige arrangementer, men en ting har de til felles: Politiet møtte opp begge steder, og det skar seg fullstendig mellom dem og de unge.

– Snakker du med én og én ungdom, sier de fleste at de har et OK forhold til politiet. Problemet oppstår når mange er samlet på et sted. Når én starter, følger flere på. Ungdom i store grupper kan ofte ha en opposisjon til autoriteter.

Ropte «politivold»

I helga var det fest ved vannet Hestsjøen på Heimdal i Trondheim. Omtrent 100 ungdommer samlet seg, de fleste mellom 14 og 16 år. Politiet kjørte opp for å avslutte festen.

Det viste seg å være lettere sagt enn gjort.

– Jeg har aldri opplevd å bli møtt på denne måten tidligere. Det er sjokkerende, spesielt siden det er snakk om 15- og 16-åringer, sier politibetjent Kristine Stølen til Adresseavisen .

Politiet forteller at de ba ungdommene om å skru av musikken og dra hjem flere ganger uten hell. Da politiet ba om å få navnet til flere av dem, skal en av guttene ha oppfordret de andre til å ikke svare, skriver Adresseavisen.

Politiet bestemte seg etterhvert for å få han vekk derifra. Gutten strittet imot, og de måtte fysisk få kontroll på han.

– Da vi gikk ned til bilen, fulgte en hale av ungdommer bak. De ropte ukvemsord, og vi opplevde situasjonen som veldig trykket og aggressiv, sier Stølen til avisen.

Ungdommer spyttet og kastet snus og tyggis på politibil på Hestsjøen på Heimdal.

TETT RUNDT BILEN: Ungdommer samlet seg rundt politibilen på Hestsjøen natt til søndag. Etterpå var bilen dekorert med spytt, snus og tyggis.

Foto: Politiet

Ungdommene skal ifølge politiet ha samlet seg rundt bilen og ropt "politivold". Etter hendelsen er to mindreårige siktet for vold mot politiet, og flere er mistenkt.

– Større behov for å si ifra

Uteseksjonen i Trondheim kommune fikk informasjon om at det var mye ungdom samlet på Hestsjøen lørdag kveld, og at deres tilstedeværelse var ønsket. De kjørte også flere ungdommer hjem etter sammenstøtet.

Camilla Wright

FLERE VERSJONER: Leder for uteseksjonen i Trondheim Camilla Wright har hørt mange ulike versjoner av kvelden på Hestsjøen.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Mange var urolige og syntes det var skummelt. Vi fikk ulike versjoner av hendelsen. Flere skjønte ikke hva som hadde skjedd. Noen mente ungdommene ikke skulle ha gjort det de gjorde, mens andre mente at politiet var uheldig i sin framtoning. Det finnes nok like mange versjoner som det var ungdommer til stede.

Wright og de andre i uteseksjonen jobber der ungdommen er. De var også til stede under SIAN-demonstrasjon som ble holdt i Trondheim sentrum på mandag, hvor motdemonstranter kastet vannflasker, egg og fiskekaker på politiet. Det ble også knust ruter og kastet en stein som traff en politimann i nakken.

Wright mener at «Generasjon prestasjon» kan være et lukket kapittel.

– For noen år siden var ting veldig rolig. Nå er det endring i ungdomskulturen. De har et større behov for å si ifra, sier Wright.

Det har vært stort fokus på politivold i forbindelse med drapet på George Floyd i USA og Black Lives Matter-bevegelsen. Wright mener voksne har et ansvar for å unngå en "ungdom mot politiet"-situasjon i Norge.

Ønsker god dialog

Robin Olaisen, avsnittsleder for forebyggende og patrulje ved stasjon sør på Heimdal, sier politiet ser svært alvorlig på hendelser hvor personer nekter å høre på politiet.

– Vi ønsker dialog, og når vi da blir møtt med sjikane, trusler og vold er det alvorlig.

Robin Olaisen

UVANLIG OPPFØRSEL: Robin Olaisen ved politistasjon sør på Heimdal sier at de fleste ungdommene de møter er greie og ordentlige.

Foto: Politiet

Olaisen vil ikke gå i detaljer når han beskriver ungdommenes oppførsel, fordi det fremdeles pågår etterforskning. Politibetjent Stølen som havnet på kant med ungdommen i helga, forteller imidlertid til Adressa at hun sitter igjen med et skrubbsår etter å ha blitt kloret av en festdeltager.

Olaisen mener oppførselen skiller seg fra slik de er vant til å møte de unge.

– Dette skjer svært sjelden. Vi har i utgangspunktet god dialog med ungdommen. De fleste vi møter er greie og ordentlige. Dessverre har noen stor påvirkningskraft på resten, sier avsnittslederen.

– Snakk med ungdommen i fredstid

Wright mener at det kommunale hjelpeapparatet, politi og foreldre må tenke nytt.

– Vi må ta ungdommens handlinger på alvor, for det er noe de prøver å si.

Hun tror det er viktig å være ute blant ungdommene, også når det ikke har skjedd noe.

– Vi må spørre hva de tenker på og være trygge voksne som kan veilede. Snakk med ungdommen i fredstid, oppfordrer Wright.

Siste fra Trøndelag