Normal

Tre ganger så mange leteaksjoner på ti år

Stadig flere går i fjellet, men ikke alle er like gode til å bedømme forhold og egne ferdigheter. Det gjør at letemannskaper rundt om i landet får stadig mer å gjøre.

Oftenåsen i Steinkjer. Folk på fjelltur.

Røde Kors må stadig oftere bistå politiet i leteaksjoner etter folk som blir savna på tur i naturen.

Rune Reinsborg

Operasjonsleder i politiet i Nord-Trøndelag, Rune Reinsborg, anbefaler folk å bruke litt ekstra tid på å planlegge turer i høstfjellet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
Hanne Guddingstua i Nord-Trøndelag Røde Kors går i marka

Hanne Guddinstua i Røde Kors Nord-Trøndelag har deltatt i to leteaksjoner denne uka.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Vi prøver å passe på at vi går etter merka løype, sier Lissi Mathisen.

Hun og ektemannen pleier å ta turen opp til Oftenåsen i Steinkjer 2-3 ganger i uka. De kjenner derfor både terrenget og løypa godt.

Men mange er ikke like bevisste på terrenget de beveger seg i.

Bare i Nord-Trøndelag har det vært to redningsaksjoner i løpet av to dager av folk som har trengt hjelp.

For selv om høsten er fin i ute i naturen, så kan den også være skummel. Høstmørket kommer brått på og det gjør at mange feilberegner tid og lysforhold.

Natt til mandag ba ei kvinne om hjelp til å komme seg ned fra Brannheiklumpen i Steinkjer kommune. Mørket gjorde at hun ble sittende fast på toppen i lengre tid.

Mannskap fra Røde Kors tok turen opp på fjellet for å bistå kvinnen, og i løpet av natta fikk de henta henne ned i sikkerhet.

Laster Twitter-innhold

Feilberegner lysforhold

Et lite døgn senere skjedde det samme med en gjeng på tre personer i Verdal. Turfølget la mandag kveld ut i området rundt Merraskardet, men mørket kom fortere enn de hadde regnet med.

Også her måtte Røde Kors aksjonere, og etter en stund var alle sammen trygt ned fra fjellet.

– Vi fikk meldinga litt før klokken ni mandag kveld. De hadde vært litt for ambisiøse med tanke på både tidsbruk og mørkets frambrudd. De hadde rett og slett problemer med å finne fram, sier operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt, Rune Reinsborg til NRK.no.

Laster Twitter-innhold

Tredobling

Røde Kors bidrar i letearbeid

I løpet av to døgn har Røde Kors sørget for at folk i Trøndelag har kommet til rette fra fjellturer.

Foto: Terje Næss

Og stadig flere gjør de samme feila.

I 2005 rykket Røde Kors ut på 350 leteaksjoner. I 2013 var antallet økt til 1157 og i fjor var det 987 leteaksjoner.

– Det er skummelt at så mange roter seg bort. Det krever mye av mannskapene våre som må ut og lete etter disse menneskene, sier daglig leder Hanne Guddingstua i Nord-Trøndelag Røde Kors.

Mange gjør også jobben på frivillig basis.

– Folk må tenke på fjellvettreglene også når det er sommer og høst. Si i fra hvor du går og ha med kart og kompass. Ei hodelykt kan også være kjekk å ha med sånn at du kan finne fram selv om det blir mørkt, sier Guddingstua.

– Folk må planlegge bedre

Begge de to aksjonene i Trøndelag har vært udramatiske, men Reinsborg sier folk bør tenke litt før de legger ut på tur i fjellet i høstferien.

– Jeg skjønner at det fine været frister, og vi ønsker jo absolutt at folk skal dra til fjells, men man må planlegge turene bedre enn dette. Folk bør være mer opptatt av fjellvett, og i disse tilfellene så tyder det kanskje på at de også har med litt for dårlig utstyr, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Brannheiklumpen er et fjell på grensa mellom Steinkjer og Snåsa, på sørsida av Snåsavatnet i Nord-Trøndelag fylke.