Hopp til innhold

Yngvill er invitert inn i Oscarakademiet: – Kom som lyn fra klar himmel

Rollebesetter Yngvill Haga er en av flere norske som nå skal stemme på hvem som får Oscar-statuetten. Nå forbereder hun seg på å se mye film.

Yngvill K Haga

ROLLEBESETTER: Yngvill K. Haga står bak castingen i flere store filmer, deriblant Verdens verste menneske

Foto: Privat

– Jeg har aldri tenkt tanken engang. Det kom som lyn fra klar himmel, sier Yngvill Haga.

Tirsdag ble en ny liste med inviterte medlemmer til Oscarakademiet offentliggjort. Rollebesetteren fra Verdal i Trøndelag er en av flere filmfolk som når har blitt invitert inn.

– Jeg fikk ei melding av en journalist i NTB da jeg var ute med noen venner i går kveld, der det sto «Har du noen kommentar til at du er invitert inn i Oscar-akademiet?». Og det hadde jeg jo ikke, for det visste jeg ingenting om, sier Haga og ler.

– Jeg vet fortsatt ikke helt hva det innebærer, bortsett fra at jeg skal se film og stemme.

Renate Reinsve i "Verdens verste menneske"

INVITERT: Flere fra produksjonen av Verdens verste menneske er også invitert inn i Oscar-akademiet, deriblant skuespiller Renate Reinsve

Foto: SF STUDIOS / OSLO PICTURES

Flere fra «Verdens verste menneske»

Årets liste er en del av Oscarakademiets oppgradering av medlemsmassen. Akademiet har flere ganger fått kritikk for å være overveldende hvitt, i tillegg til å stort sett bestå av menn. Derfor går de nå bredere ut for å få inn mer mangfold. Av de 397 inviterte i 2022 er 44 prosent kvinner, 37 prosent «ikke-hvite» og 50 prosent «ikke-amerikanske». 54 ulike land er representert. Det skriver Rushprint.

Yngvill Haga har blant annet vært rollebesetter for den norske filmsuksessen Verdens verste menneske. De danske samarbeidspartnerne på filmen, klipperen Olivier Bugge Coutté og fotografen Kasper Tuxen, har også fått invitasjon fra akademiet. På lista finner man også hovedrolleinnehaver Renate Reinsve.

Den trønderske filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen og leder av Samisk Internasjonale filminstitutt, norsksamiske Anne Lajla Utsi, har også fått plass i akademiet.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg har havna der, men det er ingen tvil om at Verdens verste menneske hadde en stor finger med i spillet. Det har jo selvfølgelig en stor betydning, sier Haga.

– Det er en artig bonus i min arbeidshverdag, og jeg får nok sett veldig mye film som jeg ellers ikke ville fått tilgang til å se.

Les også: Reiser tvil om funnet av helgenkongens kirke

Klemenskirken
Klemenskirken

I selskap med Liv Ullmann

Akademiet har over 10.000 medlemmer, og har ansvaret for å velge ut hvem som får pris på Oscar-utdelingen. De aller fleste av disse av disse er basert i USA.

– Joachim Trier meldte meg i morges og gratulerte, og han sier at jeg får sett mye film. Det er det jeg vet så langt, fra han som allerede er med. Man er vel med og gir noen stemmer, sier Haga og ler.

I akademiets vedtekter står det at rollebesettere må ha minst åtte års erfaring som besetningsleder, og være hovedansvarlig for minst ti spillefilmer av høy kvalitet for å bli vurdert.

PRISUTDELING: Akademiet bestemmer blant annet hvem som får pris under Oscar-utdelingen.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Aktuelle kandidater må også anbefales av minst to akademimedlemmer. Om man selv har vært Oscar-nominert trenger man ikke anbefaling.

Haga er nå i selskap med blant annet Trier, Morten Tyldum, Eskil Vogt og Liv Ullmann, som alle er med fra før av.

– Det er store folk i vår bransje. Det som er veldig fint å se er at vi er et knippe rollebesettere som er på den lista. Det er superstas for vår fagfunksjon å se at vi blir inkludert i hele opplegget. Vi føler jo ikke alltid at vi blir anerkjent som en reell fagfunksjon i bransjen, men nå står det svart på hvitt.

Les også: 1600 kultur-gjenstander kommer hjem: – Enorm betydning

En samisk lykkeamulett, kalt tsorrehtahke.
Man bærer den på beltet, og den er brodert med tinntråd som henger med messingringer og et Maria-emblem. Det er gjort undersøkelser og inni ammuletten er det en kjertel fra rein som er lykkebringende, ifølge konservator Lisa Dunfjeld-Aagård.
En samisk lykkeamulett, kalt tsorrehtahke.
Man bærer den på beltet, og den er brodert med tinntråd som henger med messingringer og et Maria-emblem. Det er gjort undersøkelser og inni ammuletten er det en kjertel fra rein som er lykkebringende, ifølge konservator Lisa Dunfjeld-Aagård.