NRK Meny
Normal

Flere kontroller i landbruket

Mange utenlandske sesongarbeidere får for lav lønn og mangler overtidsbetaling. Nå varsler Arbeidstilsynet flere kontroller.

Jordbærplukkere i Norge

Sesongarbeidernes vilkår er i søkelyset når 120 trønderske gårder nå skal kontrolleres. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

Arbeidstilsynet skal etter planen gjennomføre rundt 120 tilsyn i Trøndelag i 2011.

50 gårder har blitt kontrollert så langt, og ikke alt er like bra, forteller inspektør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet.

– Vi ser fortsatt tilfeller hvor folk har lange arbeidsdager, ligger under minstelønn og ikke får utbetalt overtid, og da må vi gi pålegg om å rette opp disse forholdene. Samtidig har vi et inntrykk av at de fleste er interessert i å følge reglene, sier han.

Fokus på kontrakter og arbeidstid

Minstelønna i landbruket ligger på 121 kroner per time. Lønn, kontrakter og arbeidstid er noe av det Arbeidstilsynet vil fokusere på under disse kontrollene.

De ønsker samtidig å forebygge sosial dumping, men opplever at en del utenlandske sesongarbeidere unnlater å registrere seg hos politiet.

– Mange utenlandske sesongarbeidere kommer hit på turistvisum, og overholder ikke registreringsplikten. Dette skaper noen ekstra utfordringer for oss når vi gjennomfører kontrollene, forteller Haarstad.

Mener jevnlige kontroller nytter

Arbeidstilsynet avdekka i fjor sosial dumping hos enkelte i gartnerinæringa på Frosta. Nå skal arbeidsforholdene være bra, og Haarstad mener det nytter å ha mange tilsyn.

– At forholdene har blitt bedre, er vi overbevist om. Men vi må stadig holde trykket oppe, for hvis vi ikke har jevnlige kontroller, kan slike ting fort skli ut, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.