NRK Meny
Normal

– Dette er kommuner som bruker luftpenger

Fire sørtrønderske kommuner sliter så mye med økonomien at de må på kurs for å lære seg og ikke bruke «luftpenger».

Penger illustrasjon

Robek er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Kommuner og fylkeskommuner i Robek må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktige leieavtaler, samt at lovligheten av budsjettvedtakene skal kontrolleres.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Jeg synes ikke det er flaut, men vi har en økonomi som det må ordnes opp i. Vi har vært for ambisiøs, og derfor blir det vanskelig, sier ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun.

Røros, Holtålen, Bjugn og Roan er alle Robek-kommuner i Sør-Trøndelag. Det vil si at de sliter så mye med økonomien at de må ha hjelp for få pengene til å strekke til.

Til sammen er det i dag registrert 50 slike kommuner i landet.

Må ta grep

Rådgiver Anne Bjørg Aspheim, fra Kommunesektorens organisasjon (KS), holder foredrag for kommunene.

– Jeg opplever at kommunene i nettverket er åpne, men at de opplever en del praktiske problemer for å få økonomien på rett vei igjen, sier hun.

Fylkesmannen betaler for kursene, og seniorrådgiver Frode Rabben, sier dette er noe de må ta tak i.

– Vi har ikke hatt så mange Robek-kommuner, men nå har vi fire stykker, og da må man ta en diskusjon på hvordan man skal komme seg ut av uføret, sier Rabben.

– Kaller det jallapenger

Det er en lengre prosess å komme seg av denne lista, og det varierer hvor lang tid hver enkelt kommune bruker.

– Det tar omtrent to til åtte år å komme seg ut, og de som trenger åtte år sitter virkelig i det, sier spesialrådgiver i KS, Geir Halstensen.

Han er usikker på hvor lang tid en kommune som Bjugn vil trenge.

– I Bjugn så har de folkevalgte brukt penger de ikke har, vi kaller dette luftpenger eller jallapenger. Årsaken kan være en dårlig styringskultur eller dårlig planlegging. Her bruker de for eksempel masse penger på kultur, omtrent ti millioner mer enn resten av landet, sier Halstensen til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25