Hopp til innhold

Flere kommuner ber innbyggere teste seg for mutert koronavirus

Stadig flere kommuner tar nå grep i redsel for at det muterte koronaviruset skal spre seg. Det oppfordres til testing – selv om de reisende ikke har symptomer.

En ansatt i Trondheim som tar koronaprøver av trondhjemmere, iført fullt smittevernutstyr. Han organiserer prøver som skal sendes til testing.

TESTING: Innbyggere i flere kommuner over hele landet blir oppfordret til å teste seg hvis de har vært i Nordre Follo eller i nabokommunene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Stjørdal kommune i Trøndelag var tidlig ute med oppfordring om at innbyggere som hadde vært i Nordre Follo eller nabokommunene de siste 14 dagene skulle teste seg.

Beslutningen ble tatt allerede fredag kveld. Kommunedirektør Tor Jakob Reitan opplyser at Stjørdal kommune bestemte dette for å ligge i forkant av situasjonen.

Etter at oppfordringen gikk ut ble legevakta i Stjørdal ringt ned av folk som ville bestille time for testing, eller stille spørsmål.

Stjørdal kommune

TIDLIG UTE: Stjørdal kommune var raskt ute med å oppfordre innbyggere som har vært i Nordre Follo eller nabokommunene om å teste seg.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Flere kommuner ber om testing

Den britiske varianten av koronaviruset, som er påvist i flere kommuner på Østlandet, har ført til at mange kommuner nå ber om testing for reisende – også for de helt uten symptomer.

De trønderske kommunene Steinkjer og Malvik var tidlig ute med å be personer som har vært i Nordre Follo eller nabokommunene teste seg.

Kommuneoverlegen i Grimstad, Vegard Vige, ber alle som har kommet fra Oslo-regionen den siste uken om å teste seg. Han ønsker testing selv om de reisende ikke har symptomer.

Vegard Vige

BER OM TESTING: Vegard Vige, kommuneoverlege i Grimstad, mener man bør teste reisende fra Oslo-regionen, selv om de ikke har symptomer.

Foto: Hanne Rebecca Nilsen / NRK

Arendal kommune oppfordrer alle som har vært i Oslo eller kommunene rundt i løpet av de siste ti dagene til å begrense antallet nærkontakter så mye som mulig.

Kommuneoverlege Viggo Lütcherath i Lindesnes foreslår å stenge alle landets grenser for innreise i en kort periode, for å begrense koronasmitten.

Han mener en kort stenging av grensene vil være et bedre tiltak enn å be folk la være å besøke hverandre.

Krisemøte i Trondheim: – Må være føre var

Lørdag formiddag møttes krisestaben i Trondheim kommune for å diskutere hvordan de håndterer utbruddet av den britiske, muterte varianten av koronaviruset på Østlandet.

Etter møtet gikk kommunen ut med en anmodning. De ønsker at alle tilreisende fra de ti kommunene som er berørt av den muterte utgaven av koronaviruset skal teste seg. Det gjelder også personer som har hatt besøk fra dette området.

Kommuen ber disse gruppene begrense sosial kontakter til et minimum.

Helse- og velferdsdirektør i Trondheim, Helge Garåsen, sier det handler om å være føre var.

– Vi har ikke noen indikasjoner på at det muterte viruset er i Trondheim, men vi må være litt føre var. Hvis det kommer hit, har vi en sjanse til å stoppe et utbrudd i tidlig fase, sier han til NRK.

– Vi følger utviklingen tett hele tiden. Vi er årvåkne, og så får vi se hvordan det går, legger han til.

Helge Garåsen, kommunaldirektør

MÅ FØLGE MED: Helge Garåsen, helse- og velferdsdirektør i Trondheim, sier de følger utviklingen tett hele tiden.

Foto: Anne Heidi Røstad/NRK

NTNU ber tilreisende studenter om å teste seg

NTNU i Trondheim og Ålesund ber tilreisende studenter fra de ti østlandskommunene som er berørte av mutantviruset om å teste seg. Anmodningen gjelder følgende kommuner:

  • Nordre Follo
  • Oslo
  • Enebakk
  • Ås
  • Vestby
  • Nesodden
  • Indre Østfold
  • Moss
  • Frogn
  • Våler

Studenter og ansatte som har kommet fra, eller har hatt besøk fra disse kommunene, bør ikke oppholde seg på campus eller delta i fysiske NTNU-aktiviteter før tidligst sju dager etter at de er ankommet Trondheim, Gjøvik eller Ålesund. Heller ikke før de har gjennomført to negative tester.

Gjøvik har ennå ikke tatt stilling til saken, men NTNU-vedtaket gjelder også for dem.

– Studenter i Oslo-området som ikke har reist til studiestedet sitt ennå kan få dra dersom det er nødvendig for studiene, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Tester også innenlandsreisende på flyplassene

Stjørdal kommune vedtok lørdag formiddag å utvide testkapasiteten ved Trondheim lufthavn Værnes. I tillegg til testing av utenlandsreisende, vil kommuen teste passasjerer fra Østlandet.

Både reisende fra Gardermoen og Sandefjord blir nå bedt om å teste seg på Værnes.

Kommunen opplyser at de samarbeider med flyselskapene og Avinor om dette. Flypassasjerene får informasjon før avstigning og i ankomsthallen.

Røde kors på Værnes

VÆRNES: Stjørdal kommune har utvidet testkapasiteten ved Trondheim lufthavn Værnes. Nå tester de ikke bare utenlandsreisende, men også passasjerer fra Østlandet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Oppfordringa fra kommunedirektøren er klar:

– Du må teste deg på Værnes. Du gjør ditt og vi gjør vårt for å hindre villsmitte.

– Et særskilt ansvar for Midt-Norge

Reitan sier at Stjørdal kommune, som vertskap for Trondheim lufthavn Værnes, har et særskilt ansvar for hele Midt-Norge. Tiltakene skal hindre at det muterte viruset sprer seg i regionen.

Også reisende som kommer med tog eller bil fra Oslo-området blir bedt om å teste seg.

Reitan opplyser at det er en tett dialog mellom kommunedirektører og kommuneoverleger i området. Flere tusen mennesker reiser daglig mellom Stjørdal, Malvik og Trondheim.

I Tromsø er det lite smitte. De som lander i Tromsø fra steder med mye smitte – også innenlands, oppfordres til å teste seg.

– Vi har ikke behov for en ekstra kontroll nå. De eneste nye smittetilfellene her er importsmitte, og de testes på flyplassen, sier ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark ber folk holde seg unna kommuner med mutert virus. Selv om smitten er lav i nord, er helsepersonell utslitt. Hammerfest og Sør-Varanger oppfordrer også alle som har reist til Sør-Norge om å teste seg når de kommer hjem.

Flere sykehus innfører strenge tiltak

For å begrense spredningen av det muterte koronaviruset stenger Sørlandet sykehus for besøk fra Oslo-regionen.

– Når det er snakk om utbredelse av et mutert virus, som kan være mer smittsomt, er det viktig at vi er aktsomme og på vakt. Vi må sette i gang rutiner som sørger for at viruset ikke får fotfeste på sykehuset eller i Agders befolkning, sier fagdirektør Susanne Hernes til NRK.

Susanne Hernes Sørlandet sykehus

STENGER FOR BESØK: – Vi må sørge for at dette viruset ikke får fotfeste på sykehuset, sier Susanne Hernes ved Sørlandet sykehus, som stenger for besøk fra Oslo-regionen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Lørdag ettermiddag ber Helse Nord-Trøndelag sykehusansatte som har vært i Oslo-området om å teste seg. De må holde seg hjemme fra jobb frem til de har avlagt et negativt prøvesvar. De må også testes og være hjemme hvis de har familiemedlemmer i samme husstand som har vært i Oslo eller Follo-kommunene.

Også ved St. Olavs hospital må ansatte teste seg hvis de har vært i de kommunene der hvor mutantviruset er oppdaget. Det opplyser sykehuset i en pressemelding lørdag kveld.

Dette gjelder også de som har hatt besøk av noen fra området. De ansatte skal vente med å gå på jobb frem til et negativt testresultat foreligger. Studenter og praksisstudenter ved St. Olav som har vært i de aktuelle kommunene, eller hatt besøk derfra, skal ikke møte på sykehuset før det har gått ti dager.