Hopp til innhold

Flere kjemper om nye fengsler

Regjeringen vil kutte i soningskøen og bygge nye fengsler. Nå kaster hundrevis av kommuner seg inn i kampen om få et fengsel til sitt distrikt.

Illustrasjonsbilde: Fengsel

Et fengsel vil gi Meråker kommune er kraftig løft. – Når 300 kommuner vil ha fengesl i sin kommune, blir det hard konkurranse, sier politikerene i Meråker.

Foto: Colourbox.no

Én av kommunene som gjerne vil ha et nytt fengsel, er Meråker i Nord-Trøndelag. Området til det nedlagte smelteverket i Kopperå, vel sju kilometer fra kommunesenteret, vil være en ypperlig plassering av et nytt fengsel, mener politikerne i kommunen.

– Her sto det en stor fabrikk og det jobbet over 600 personer her, sier Ola Brenntrø i Fremskrittspartiet i Meråker.

Ordfører (Ap) Bård Langsåvold i Meråker kommune.

Ordfører (Ap) Bård Langsåvold vil ha fengsel i kommunen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Han peker mot smelteverket som var i drift mellom 1896 og 2006. Etter at smelteverket ble lagt ned, har stedet færre en 200 innbyggere. Nå håper politikeren at partikollegene i storting og regjering vil bidra til å skape ny giv ved å tildele kommunen et fengsel.

– Arealet er her. Kommunen trenger sårt nye arbeidsplasser, og da er fengselsplanene er en god idé. Vi fikk ideen for et par år siden, sier Brenntrø til NRK

– Har meldt oss på i kampen

Nå har kommunen satt ned et tverrpolitisk utvalg som bare skal jobbe med planene rundt etableringen av et stort fengsel i Kopperå. Det gjøres selv om man ikke vet om det i det hele tatt skal etableres et fengsel i Trøndelag.

– Vi skal ta kontakt med sentrale myndigheter for å høre om de har noe planer om fengselsbygging i Trøndelag. Det tverrpolitiske utvalget skal jobbe opp mot sentrale politikere i håp om å nå frem med forslaget om at Kopperå kan være et bra alternativ, sier ordfører Bård Langsåvold i Meråker til NRK.

– 300 kommuner vi ha fengsel

Lederen i det lokale Fremskrittspartiet er optimistisk når det gjelder fengselsplanene. Partiets egen justisminister, Anders Anundsen, har for lengst signalisert at noe må gjøres med soningskøene og fengselsforholdene her i landet.

– Slik jeg har forstått det, skal det bygges tre fengsler i Norge der lokaliseringen ennå ikke er fastlagt. Nå har vi meldt oss på i kampen. Vi har hørt at det er 300 kommuner som er interessert i å få et fengsel i sin kommune, men kan ikke se at det finnes en mer egnet plass enn her i Kopperå, sier Brenntrø.

Politikerne legger ikke skjul på at et nytt fengsel ville være en gavepakke for kommunen.

– Bare tenk på ringvirkningene vi kan få med et fengsel. De ville bli enorme. Jeg skulle gjerne få oppleve at Meråker fikk seg en oppgangstid igjen, for det har vært nedgangstider etter at smelteverket la ned, sier Brenntrø.