NRK Meny
Normal

Flere hundre gjenstander er berørt

Ringve Museum fikk i dag besøk av forsikringsselskap. Den omfattende prosessen med hva slags erstatning de skal få er nå i gang.

Ringve

I dag begynte den omfattende prosessen for å finne ut hva Ringve vil få erstatning på.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Forsikringsselskapet Cunningham Lindsey var i dag på befaring på Ringve Museum.

200 instrumenter er skadet etter brannen og de må nå vurdere gjenstandenes betydning opp mot prisen det vil koste å få dem restaurert forteller direktør ved Ringve Museum, Ivar Roger Hansen til adressa.no

– I dag har vi hatt besøk av det forsikringsselskapet som forsikrer inventaret og instrumentene. De er spesialister på kunstgjenstander. Vi har gått gjennom bygningen, og sett på hvordan ting er plasserte og hvordan det så ut før brannen, sier Hansen til NRK.

Dette er bare starten på et omfattende arbeid som vil foregå i flere dager fremover.

Direktør Ivar Roger Hansen

Ivar Roger Hansen forteller at det vil bli flere møter med forsikringsselskapene i dagene fremover.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– Dette er første runde for at selskapet skal få en oversikt over de skadene som er og legger vi opp en videre arbeidsplan for hvordan vi skal forholde oss til tiltakene med gjenstandene da, sier Hansen.

Institusjonen står ansvarlig

Hovedbygningen på Ringve Museum er forsikret hos If forsikring og gjenstandene og instrumentene hos det engelske forsikringsselskapet Cunningham Lindsay.

Det er viktig for Hansen å understreke at det er institusjonen som er ansvarlig i denne saken og at andre faktorer ikke vil gå utover erstatningsprosessen.

– Dette er et forsikringsoppgjør som kan ta tid. Grunnen til det er at dette er en veldig omfattende sak, så vi må finne gode løsninger. Jeg vil understreke at det institusjonen som står som ansvarlig i denne saken, og vi skal ikke hefte ved noe personlig.

Ringves lager i Dora

Ringves lager på Dora hvor alt av gjenstander reddet fra brannen står.

Foto: Anne-Lise Aakervik

På tirsdag skal de ansatte ved Ringve Museum i møte med If, for å snakke om selve hovedbygningen.

De kan ennå ikke si noe om hvilken erstatning museet vil få.

– Vi skal diskutere former for oppgjør, men akkurat nå er vi helt i oppstarten, så det er vanskelig å si noe ennå, sier Hansen.

Vil bli restaurert

De delene av hovedbygningen på Ringve som brant, vil kunne restaureres. Derfor vil det bli mye å gjøre for de ansatte i ukene som kommer. Torsdag foregikk siste del arbeidet med å hente ut gjenstander fra bygningen.

På museets lager på Dora i Trondheim jobbes det med å registrere og vurdere tilstanden på gjenstandene.

– Vi har mye vi må få ordnet her på Ringve. Vi skal sikre bygningene utvendig og innvendig. Arbeidet med å reparere det som er mest ødelagt er allerede i gang. Vi må også ta vare på personalet vårt, avslutter Hansen.