NRK Meny
Normal

Milliardavtale til Kværner på Sverdrup-feltet

Kværner har inngått en avtale med Statoil om levering av to stålunderstell til utbyggingen av feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Kontrakten har en anslått verdi på tre milliarder kroner.

Kværner Verdal undertegner milliardavtale

Statoil-sjef Helge Lund og Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner, underskriver milliardavtalen

Foto: Haukland AS

Intensjonsavtalen ligger under en rammeavtale mellom Statoil og Kværner, som varer fram til 2020.

350 ansatte

De to understellene skal bygges hos Kværner Verdal, og aktiviteten hos verftet vil være på det høyeste i andre kvartal i 2017. Da vil rundt 350 ansatte jobbe med byggingen.

– Sverdrup-utbyggingen er historisk og den største siden 1980-tallet på norsk sokkel. Det er et industriprosjekt med en tidshorisont på 50 år. Med denne intensjonsavtalen faller en ny viktig brikke på plass i planleggingen av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Johan Sverdrup-feltet ligger på 120 meters dyp ute i Nordsjøen, og Statoil er operatør på feltet. Selskapet er nå i ferd med på etablere den nødvendige infrastrukturen og et feltsenter. Det inkluderer fire plattformer på stålunderstell som skal stå på havbunnen.

– Den nye avtalen bekrefter Kværners posisjon som en av industriens ledende leverandører av stålunderstell. Vi har gjennomgått omfattende forbedringer de to siste årene, og kan levere nye prosjekter med reduserte kostnader, opplyser konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner.

Har vurdert framtida

Stålunderstell til johan Sverdrup-utbyggingen

Understellet til denne plattformen skal Kværner Verdal bygge.

Foto: Statoil ASA

Kværners anlegg i Verdal er spesialisert på fabrikasjon av stålunderstell. Det siste året har selskapet vurdert om det er strategisk og økonomisk forsvarlig å videreutvikle virksomheten i Verdal.

– Jeg er glad for at vi har klart å forbedre vår konkurransekraft, slik at det er kommersielle markedsmuligheter på lang sikt. Det betyr at vi vil fortsette vår langsiktige utvikling av anlegget for stålunderstell i Verdal, sier Haugan.

Avtalen mellom Kværner og Statoil inkluderer studier, tidligfase-prosjektering, detaljprosjektering, innkjøp, fabrikasjon og prosjektledelse i forbindelse med leveranse av stålunderstell til felt på den norske kontinentalsokkelen hvor Statoil er operatør.

– Veldig gledelig

– Det er veldig gledelig at Kværner har jobbet frem en konkurransedyktig og fremtidsrettet leveransemodell. Her demonstrerer Kværner at innsatsen for reduserte kostnader og økt effektivitet gir uttelling. Dette er inspirerende for oss i Statoil, mener konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Kværner Verdal

Kværner Verdal skal produsere to stålunderstell for Statoil de nærmeste årene.

Foto: Linda Bjørgan / NRK