NRK Meny
Normal

Flere henvendelser om omskjæring

St. Olavs Hospital i Trondheim har så langt i år fått et titalls henvendelser fra fastleger om rituell omskjæring av gutter, men inngrep kan neppe utføres før til våren.

Kvinne-barn-senteret i Trondheim.

TIDLIGST: Et tilbud om omskjæring ved St. Olavs Hospital vil tidligst være klart i februar-mars.

Foto: NRK/Rune Kjær Valberg

Ved årsskiftet ble alle offentlige sykehus pålagt å tilby rituell omskjæring av guttebarn. Ifølge Aftenposten har ingen av de store sykehusene i Norge utført noen inngrep.

– Vi har ikke kommet i gang. Henvendelsen fra Helse Midt-Norge om slike inngrep kom etter nyttår. Nå jobbes det med praktiske detaljer som samtykkeskjema, sier overlege og kirurg ved barnekirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital, Øystein Drivenes.

Et tilbud kan tidligst være på plass i februar, ifølge Drivenes, som tviler på at det vil gå så raskt. Sykehuset er det eneste i Trøndelag som vil utføre inngrepet i offentlig regi. Det har allerede kommet flere henvendelser.

– Vi har fått et titalls forespørsler fra fastleger, sier Drivenes.

(Saken fortsetter under bildet)

Medisinsk utstyr til omskjæring

2000 ÅRLIG: Årlig omskjæres omkring 2000 norske guttebarn, ifølge beregninger fra Helsedepartementet.

Motvilje

Ahus opplyser til NRK at de ikke har fått noen henvendelser om omskjæring hittil i år. 13 av 15 leger ved sykehuset nekter å foreta inngrepet, ifølge Dagsavisen.

Minst to av sju leger som er aktuelle for å gjøre slike inngrep ved St. Olavs Hospital, har reservert seg, opplyser Drivenes.

– Inngrepene vil ikke bli gjort på spedbarn, men kun på barn over ett år, påpeker han.

Helsepersonell har protestert mot loven som sikrer rituell omskjæring av guttebarn uten at dette har noen medisinsk begrunnelse.

Drivenes deler motforestillingen, men er villig til å operere hvis dette ikke går ut over tilbudet til syke barn:

– Det er mange argumenter mot. Hoveddilemmaet er om dette er å betrakte som et overgrep mot barnet. Politikerne har valgt en pragmatisk løsning som gir bedre kvalitet på et inngrep som uansett vil bli utført. Det er en forutsetning for oss at begge foreldre samtykker.

Tar tid

– Vi må ha aksept for at det tar tid å få tilbudet på plass. Vi har vært i dialog med de regionale helseforetakene og vet at de jobber med saken, og at dette vil gå seg til, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen.

Hun tror helseforetakene vil finne praktiske løsninger når leger reserverer seg.

– Vi skjønner at det er vanskelig, og det bør tas hensyn til når leger ikke vil gjøre det, sier Brein-Karlsen.

Sørlandet sykehus skal nå gi et fast, ukentlig tilbud om omskjæring av ukegamle guttebarn. Inngrepet skal trolig skje i Kristiansand.

SE VIDEO: Starter omskjæring av guttebabyer.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25