Hopp til innhold

Politiet ber folk holde seg unna Stjørdalselva: – Ikke en lekeplass for barn

Store vann- og ismasser har ført til problemer langs Stjørdalselva i Trøndelag. Flere husstander er evakuert og politiet advarer folk mot å oppholde seg ved elvebredden.

Is setter seg fast i Stjørdalselva under smelting februar 2021

Foto: Midt-Norge 110-sentral. Dronepilot Sverre Hogstad.

Det har dannet seg store ispropper og issvuller i elva, som følge av mildvær og nedbør.

Det er ventet at elva vil stige noe i løpet av dagen, grunnet mye nedbør og flo.

Seks boenheter er evakuert ble evakuert søndag.

Evakueringa vil foreløpig vare fram til mandag klokka tolv, men beboerne bør forberede seg på en forlengelse, opplyser kommunen.

– Dette vurderes løpende. Vi lover å ha god dialog med de evakuerte og hjelpe dem med praktiske ting, sier kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan.

Ber folk holde seg unna elva

Politiet og kommunen har i løpet av natt til søndag overvåket elva, og situasjonen har vært under kontroll siden søndag kveld.

– Det har ikke vært noen stigning i elva i løpet av natta, og det er et godt tegn, sier lensmann Kjetil Ravlo til NRK mandag morgen.

– Akkurat nå er det ikke noen akutt fare for liv og helse, og det er sånn vi ønsker at det skal forbli. Da er vi på og følger med både vannstand og hvordan isproppen beveger seg.

Is ved Forra, Stjørdalselva

FINNER NYE LØP: Stjørdalselva er i ferd med å finne seg nye løp etter hvert som ismassene blokkerer vannet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / nrk

Selv om ting ikke har utviklet seg, ber politiet folk holde seg unna elva.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at folk er nysgjerrige, og vi skjønner at dette er interessant og spennende. Men det er store naturkrefter i sving, og selv om det er fint og stabilt nå, oppfordrer vi folk til å holde seg unna iskanten i dag også, sier Ravlo.

I en pressemelding sendt ut mandag ettermiddag, understreker politiet at dette ikke er en lekeplass for barn.

Ute med drone

Det mest kritiske området er strekningen fra Hegramo bru ned til Ertsgaard. Men det kan også være fare for ispropper og oversvømmelse lenger opp i elva.

Værnesregionen brann- og redningstjeneste har vært oppe med en drone både søndag og mandag for å få oversikt over situasjonen.

«Dronebilder har gitt oss verdifull informasjon i videre planlegging av beredskapsarbeidet. Vi har i løpet av dagen vært i kontakt med Nord-Trøndelag El verk (NTE) for å få oversikt over vassføringen i Stjørdalselva og status på magasinfyllingene overfor isproppen», skriver kommunen i en pressemelding etter droneflyvningen søndag.

Flom ved Forra bru i Stjørdal

IS HOPER SEG OPP I ELVA: Mye is har samlet seg i Stjørdalselva, blant annet her ved Forra bru.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Holder kraftproduksjonen nede

Det er NTE som regulerer vassdraget i forbindelse med kraftproduksjonen.

Avdelingsleder for kraftmarked og produksjonsplanlegging, Jo Langøygard, sier at de gjør det de kan for å holde vannføringa så lav som mulig. Blant annet stanset de et kraftverk i går, for å unngå ytterligere press.

– Vi har allerede kjørt ned produksjonen til et minimum i vassdraget. Ellers rår vi lite med hva naturen tilfører mellom kraftstasjonen og Stjørdal, sier han.

– Men vi kommer ikke til å tilføre mer vann til vassdraget før vi ser at det har løsnet.

Utover det sier han at det er god plass til mer vann i magasinene, med tanke på at det er meldt mye regn.

Flere stengte veier

Utover ettermiddagen og kvelden søndag har det kommet meldinger om flere stengte veier i tilknytning til flere vassdrag andre steder i Trøndelag.

Både i Overhalla, Steinkjer og Verdal har det vært stengte fylkesveier søndag.

I Verdal har veien over til Sandvika i Sverige vært stengt søndag kveld på grunn av store ismasser, melder Vegtrafikksentralen.

Laster Twitter-innhold

Også den store elva Namsen er full av is som skal forflytte seg ned elva i mildværet.

Isgang i Namsen

MYE IS I NAMSEN: Dette bildet er tatt av elva Namsen mandag morgen. Store mengder is er på vei ned elva, og disse ismassene ligger noen kilometer øst for Namsos sentrum.

Foto: Espen Sandmo / NRK