Hopp til innhold

Flere blir utsatt for nettmobbing

Konfliktrådet får inn stadig flere saker som omhandler mobbing og spredning av bilder på nett.

Skjermdump fra Ask.no

Dette er et eksempel på noe av den grove mobbinga som skjer gjennom nett-tjenesten Ask.fm. Brukerne sender meldinger som dette helt anonymt.

Foto: Skjermdump fra Ask.no

Iren Sørfjordmo er leder for konfliktrådet i Sør-Trøndelag.

Iren Sørfjordmo er leder for Konfliktrådet i Sør-Trøndelag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Nettmobbing

Gjerningspersonene som har mobbet folk på nettet skjønner ofte ikke hvilke konsekvenser den kan ha før det er for seint.

Foto: Stephan Reis / NRK

– Det er store konsekvenser for dem som blir rammet av dette, sier leder i Konfliktrådet i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo.

Konfliktrådet i Sør-Trøndelag har så langt i år jobbet med 23 saker som går på mobbing på internett eller spredning av bilder og video på nettet. På landsbasis har det vært 184 slike saker.

– På grunn omlegging av nytt datasystem så kan vi ikke se hvor stor økningen er, men det blir flere og flere saker som handler om dette, sier Sørfjordmo.

Konfliktrådet regner med at det er i tillegg er store mørketall av folk som ikke tørr å anmelde eller gå videre med saken.

Les også: Norske barn blir mest mobbet i Europa

Les også: Tar grep for å stoppe nettmobbing

Store konsekvenser

I mange av sakene kjenner både offeret og gjerningspersonen hverandre godt. De kan være tidligere kjærester, som har bilder av hverandre, eller de kan gå på samme skole.


Det er stort sett ungdom under 18 år som møter i Konfliktrådet for denne typen saker.

– Det starter ofte at noen sprer et bilde eller en video for man synes det er morsomt. De tenker at i utgangspunktet er det bare noen få som skal se det, sier konfliktrådlederen.

Men på internett skjer ting fort og når et bilde er havnet på internett, så kan det spres raskt.

– Mange ofre går på samme skole som gjerningspersonen. De som blir utsatt for dette opplever en redsel for å møte venner fordi de vet at de har sett bildene. Det har store konsekvenser for de som rammes av dette, sier Sørfjordmo.

Les også: – Foreldre er naive når det gjelder nettmobbing

Angrende syndere

Hos Konfliktrådene møtes partene ansikt til ansikt. Der får gjerningspersonen høre hvilke konsekvenser ugjerningen har ført til.

– Det er saker hvor ungdommen som er blitt utsatt for dette ikke lenger vil gå på skolen, de isolerer seg og synes dette er helt forferdelig. Alt dette får gjerningspersonen høre i disse møtene.

I møte med offeret går det opp for gjerningspersonen hvilke konsekvenser handlingen deres har ført til.

– De angrer ofte. De forstår konsekvensen og helheten av det de har vært en del av på en helt annen måte når man møtes ansikt til ansikt og får høre konsekvensene, avslutter Sørfjordmo.