NRK Meny
Normal

– De gjør seg selv en bjørnetjeneste

Avdelingsoverlege ved sykehuset Namsos, Eskil Bjørgan, mener nesespray-avhengighet er i ferd med å bli et stort problem.

Nesespray

Mange har vanskelig med å slutte å spraye i nesen etter å ha brukt nesespray i lang tid.

Foto: Razvan Radu-RazvanPhotography

Stadig flere får ødelagt nesens slimhinner fordi de bruker nesespray over lang tid.

Sykehusene merker godt at folk sliter med dette.

– Det er helt tydelig et problem. Det startet på 80-tallet da nesesprayen ble reseptfri. Etter hvert kunne man kjøpe nesespray i butikken og på bensinstasjonen, sier avdelingsoverlege ved sykehuset Namsos, Eskil Bjørgan.

Lett tilgjengelig

I fjor ble det solgt til sammen 4,5 millioner pakninger med nesespray, mens antallet var 3,6 millioner i 2002.

Ser man tilbake på den tiden da nesesprayen var reseptbelagt så er økningen formidabel.

– Det er lett tilgjengelig og mange bruker det i massevis over lang tid. Det fører faktisk til at nesen blir tettere. Man må bruke det hele tiden for å holde nesen åpen. Hvis du stopper blir du helt tett. Man får rett og slett en form for betennelse eller inflammasjon i neseslimhinnene, sier Bjørgan.

Misbruk av spay

Leger hevder avhengigheten i slimhinnene kan komme etter bare to ukers bruk.

– I mange tilfeller hvor vi får henvist pasienter med nese- og bihuleplager viser det seg at misbruk av nesespray er årsaken til plagene.

På pakningene står det at sprayen skal brukes maks i sju til ti dager.

– Jeg tror folk er klar over faren, men det sitter langt inne å stoppe. De synes det er veldig behagelig når nesen føles åpen, men de gjør seg selv en bjørnetjeneste, sier Bjørgan.

– Hvordan kan man slutte etter å ha blitt avhengig?

– Første bud er å godta å være tett i nesen over lang tid, så vil det antageligvis rette seg opp. Det er mulig å behandle med spray som brukes for allergiske pasienter eller operasjon, men det er dårlige behandlingsutsikter hvis man ikke slutter med sprayen, sier Bjørgan.