Hopp til innhold

Flere begjærte tvangssalg

Tallet på krav om tvangssalg av boliger økte med 43 prosent i Trondheim i fjor.

Trondheim tingrett mottok 250 saker om tvangssalg av fast eiendom og 377 borettslagsleiligheter i 2007. Det er det høyeste på fem år.

Også i Nord-Trøndelag slet mange med avdragene, Stjør- og Verdal tingrett fikk inn 278 krav om tvangssalg av hus, det er 24 flere enn i 2007. I Namdalen var trenden den motsatte, der gikk tallet på slike krav noe ned i fjor.

- Ble overrasket av renta

Forbrukerøkonom Rof Jarle Brøske er ikke overrasket over at så mange huseiere i Trondheim måtte se eiendommen sin som en sak i retten, renta gikk opp samtidig med at mange hadde et for høyt forbruk.

Rolf Jarle Brøske

Rolf Jarle Brøske.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Jeg tror rentenivået i fjor høst ble høyere enn det folk var forberedt på, sier forbrukerøkonom i Fokus Bank, Rolf Jarle Brøske.

Dystre prognoser

Selv om krav om tvangssalg svært ofte blir trukket tilbake og ordet opp i, er det et tegn på dårligere tider.

Onsdagens prognoser fra finans- og kredittselskapet Lindorff kan være dyster lesning, de mener at 550 arbeidsplasser i Sør-Trøndelag og 190 i nordfylket forsvinner før sommeren.

- Det kan bli tøft for de som mister jobben sin i løpet av dette året. Samtidig vil jeg tro at den lavere renta gjør det er enklere å finne løsninger med banken sin, som for eksempel å rentebetjene lånet gjennom en vanskelig periode, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske.