NRK Meny
Normal

Flere anmelder overgrep mot barn

Langt flere enn før anmelder seksuelle overgrep mot barn og unge, det viser ferske tall fra Politidirektoratet. Marte Grande holdt på hemmeligheten i 20 år, men oppfordrer andre til å melde fra.

Langt flere enn før anmelder seksuelle overgrep av barn og unge, det viser ferske tall fra Politidirektoratet.

Støttesenteret i Nord-Trøndelag reiser rundt på ungdomsskoler og forteller elever hva de kan gjøre dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep. Blant annet viser de en film laget av et overgrepsoffer.

Marte Grande

Marte Grande ble utsatt for seksuelle overgrep som lita jente. Det tok 20 år før hun turte å snakke om det.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Da jeg først skulle få hjelp satt jeg ytterst på en stol og ville ikke se opp. Jeg var som en forknytt ball. Men etter jeg begynte å snakke om det har livet blitt helt topp, sier Marte til NRK.

Økning i samtlige kategorier

Seksuell omgang med mindreårige er delt i tre alderskategorier. I kategorien barn under 10 år var det 160 anmeldelser i 2014. Det var en økning på seks prosent fra 2013. For seksuell omgang med barn under 14 år, ble det registrert 340 anmeldelser i 2014, noe som er en økning på 12 prosent fra året før.

Det skulle være vår lille hemmelighet.

Marte Grande

Antall anmeldelser for seksuell omgang med barn under 16 år gikk også opp, med tre prosent fra 2013. Anmeldelser for seksuell handling med barn under 16 år har også økt, fra 380 i 2013 til 490 i 2014.

I anmeldelser for tilfeller av incest, var det derimot en nedgang. Det var 75 anmeldelser i 2014, og 90 året før.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

støttesenter for incestofre

På Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Nord-Trøndelag fikk Marte hjelp til å bearbeide overgrepene ved å male, gå turer, snakke og skrive dikt.

Foto: Eivind Aabakken / nrk

Skriver dikt

Marte var veldig ung da hun ble utsatt for seksuelle overgrep, og fortalte det ikke til noen på 20 år.

– Jeg ble en veldig lukka person og var mye for meg selv. Jeg ble innprenta med at man ikke skulle si det til noen. Det skulle være vår lille hemmelighet, sier hun.

På Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Nord-Trøndelag fikk hun hjelp til å bearbeide overgrepene ved å male, gå turer, snakke og skrive dikt.

– Etter vind og sky, blir dagen god og ny, leser hun opp.

Økt oppmerksomhet, flere anmeldelser

Laura elev på Vårtun

Laura Kjølsvik er elev ved Vårtun kristne oppvekstsenter i Levanger. Hun syntes det var veldig greit å få vite hvilke rettigheter man har dersom man skulle bli utsatt for seksuelle overgrep.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Blant annet politiets, medienes og skolenes økte oppmerksomhet og bevisstgjøring om seksualforbrytelser overfor barn på internett kan ha vært med på å påvirke at flere forhold blir anmeldt.

Støttesenteret i Nord-Trøndelag har tatt grep på denne måten. De reiser rundt på ungdomsskoler i fylket og forteller hva incest og seksuelle overgrep er, og hvorfor voksne ikke skal forgripe seg på barn og unge.

– Det er veldig interessant å få vite om rettighetene vi har og hva vi kan gjøre om noe slikt skjer, sier Laura Kjølsvik, elev ved Vårtun kristne oppvekstsenter, til NRK.