NRK Meny
Normal

Fjernet Krisesenteret fra grasrotandelen

Krisesenteret i Nord-Trøndelag er utestengt som grasrotmottaker i fem år. Lotteritilsynet mener krisesenteret ikke kan motta penger fra norske tippere, fordi de er organisert av det offentlige.

Tipping.

Krisesenteret i Nord-Trøndelag er organisert gjennom det offentlige, og får derfor ikke lenger penger fra norske tippere.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Bjarne Hellem

Bjarne Hellem og Lotteritilsynet mener Krisesenteret i Nord-Trøndelag ikke kan få penger gjennom grasrotandelen.

Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Inger Lise Svendgård ved Krisesenteret forteller at de står oppført i Frivillighetsregisteret.

– Dermed mente vi det var greit å søke om å få bli med i grasrotandelen. Så langt har vi fått ut mellom 2000 og 3000 kroner i året på dette, sier Svendgård.

– Dramatisk

Hun synes kontrollen og utestengelsen som nå kommer virker litt vel dramatisk. Svendgård er redd Lotteritilsynet vil få mye å gjøre framover.

– Det høres dramatisk ut at vi er utestengt, men vi lever godt med det vi. Men rutinene for hvordan man blir med i grasrotandelen burde kanskje vært endret, sier Inger Lise Svendgård til NRK.

Hun oppfordrer nå tilsynet til å gi bedre informasjon om kriteriene for å få penger fra norske tippere gjennom grasrotandelen. I deres tilfelle handler det om at senteret er organisert gjennom det offentlige.

– Særlig i startfasen burde tilsynet gått ut med bedre informasjon slik at man skjønner om det er aktuelt å få være med eller ikke, sier Svendgård ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag.

– Ikke med overlegg

Bjarne Hellem er seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet, og skjønner at Krisesenteret ikke har gjort dette med overlegg.

– Men akkurat nå er vi på utkikk etter denne typen regelbrudd for å sikre at grasrotandelen går til de som skal ha den. Vi går nå inn for å kontrollere at dette blir gjort riktig. Jeg vil ikke påstå at Krisesenteret i Nord-Trøndelag har gjort noe galt her. Men vår oppgave er som kjent å kontrollere at de som mottar penger fra grasrotandelen faktisk skal ha de ut ifra forskriften, sier Bjarne Hellem.