NRK Meny
Normal

Fjernet Krisesenteret fra grasrotandelen

Krisesenteret i Nord-Trøndelag er utestengt som grasrotmottaker i fem år. Lotteritilsynet mener krisesenteret ikke kan motta penger fra norske tippere, fordi de er organisert av det offentlige.

Tipping.

Krisesenteret i Nord-Trøndelag er organisert gjennom det offentlige, og får derfor ikke lenger penger fra norske tippere.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Bjarne Hellem

Bjarne Hellem og Lotteritilsynet mener Krisesenteret i Nord-Trøndelag ikke kan få penger gjennom grasrotandelen.

Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Inger Lise Svendgård ved Krisesenteret forteller at de står oppført i Frivillighetsregisteret.

– Dermed mente vi det var greit å søke om å få bli med i grasrotandelen. Så langt har vi fått ut mellom 2000 og 3000 kroner i året på dette, sier Svendgård.

– Dramatisk

Hun synes kontrollen og utestengelsen som nå kommer virker litt vel dramatisk. Svendgård er redd Lotteritilsynet vil få mye å gjøre framover.

– Det høres dramatisk ut at vi er utestengt, men vi lever godt med det vi. Men rutinene for hvordan man blir med i grasrotandelen burde kanskje vært endret, sier Inger Lise Svendgård til NRK.

Hun oppfordrer nå tilsynet til å gi bedre informasjon om kriteriene for å få penger fra norske tippere gjennom grasrotandelen. I deres tilfelle handler det om at senteret er organisert gjennom det offentlige.

– Særlig i startfasen burde tilsynet gått ut med bedre informasjon slik at man skjønner om det er aktuelt å få være med eller ikke, sier Svendgård ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag.

– Ikke med overlegg

Bjarne Hellem er seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet, og skjønner at Krisesenteret ikke har gjort dette med overlegg.

– Men akkurat nå er vi på utkikk etter denne typen regelbrudd for å sikre at grasrotandelen går til de som skal ha den. Vi går nå inn for å kontrollere at dette blir gjort riktig. Jeg vil ikke påstå at Krisesenteret i Nord-Trøndelag har gjort noe galt her. Men vår oppgave er som kjent å kontrollere at de som mottar penger fra grasrotandelen faktisk skal ha de ut ifra forskriften, sier Bjarne Hellem.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.