NRK Meny
Normal

Fjerner lusa om bord i ny brønnbåt

Denne uka starter oppdrettsselskapet Marine Harvest innkjøringen av verdens største anlegg for avlusing av oppdrettslaks om bord i båt.

Lakselus

Lakselus er blitt et stort problem for norsk oppdrettsnæring, og selskapene bruker store ressurser for å bli kvitt lusa.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ørjan Tveiten

Ørjan Tveiten er regiondirektør i Marine Harvest.

Lus er blitt et av de største problemene for oppdrettsnæringen i Norge, og bruken av medikamenter er omstridt og resultatene har ikke vært gode. Flere selskaper prøver nå ut nye metoder for å fjerne lusa fra laksen uten bruk av medikamenter.

Hitra og Frøya

Marine Harvest har derfor montert anlegg for mekanisk avlusing om bord på den nye brønnbåten «Frøy Fighter». Innkjøringen av anlegget skal denne uka foregå i områdene ved Hitra og Frøya.

– Fisken pumpes ombord i båten og går gjennom en avsilingskasse for å bli kvitt sjøvannet. Deretter går den inn i et bad som holder ca. 32 grader og holdes der i 30 sekunder. Fra fisken pumpes opp av nota til den er tilbake igjen i sjøen tar det kun knappe tre minutter, forklarer regiondirektør Ørjan Tveiten i Marine Harvest.

Å bli kvitt lakselusa ved hjelp av medikamenter har vist seg å være vanskelig. I fjor døde 15.000 laks under avlusing i merdene til Marine Harvest i Fjell kommune i desember. I tillegg døde 17.000 oppdrettslaks i selskapets anlegg i Bremanger etter bruk av hydrogenperoksid mot lakselus.

Tre minutter

Derfor satses det nå mye på at utstyret ombord i den nye brønnbåten skal få lusa vekk fra laksen på en mer skånsom og effektiv måte.

– I løpet av tre minutter viser våre erfaringer med tilsvarende utstyr at mellom 85 og 95 prosent av lusa forsvinner, sier Tveiten.

Når «Frøy Fighter» er i full drift med tre renseanlegg ombord, regner Marine Harvest med å kunne rense flere tusen tonn laks i løpet av et døgn.

– Båten skal nå brukes i alle våre anlegg fra Hustadvika og opp til Vikna. Lus og luselarver blir samlet opp i store filter og deretter destruert på forsvarlig vis etter behandlingen. Det garanterer vi, lover Ørjan Tveiten.

«Frøy Fighter» er en helt ny brønnbåt som ble gjort ferdig like før jul. Fartøyet er 40 meter langt og 12 meter bredt.