NRK Meny
Normal

Fjerde jul i husarrest i Brasil

Trondheimsmannen Arvid Birkeland er fortsatt optimist og tror saken mot ham blir løst i løpet av 2011.

Arvid Birkeland

Arvid Birkeland ble arrestert i 2007 og senere tiltalt for hvitvasking av penger. Han håper å snart kunne feire jul i Norge igjen.

Foto: Privat

Over nyttår starter Kontrollkomiteen arbeidet med å få svar på hvilken rolle norske myndigheter har spilt i Brasilsaken, der Birkeland er en av dem som ble arrestert i 2007 og senere tiltalt for hvitvasking av penger.

– Vi står vel der vi stod på samme tid i fjor, sier Arvid Birkeland og viser til at lite har skjedd i Brasil for å få avklart om tiltalen mot ham blir opprettholdt.

Dommer Mario Jambo har imidlertid gitt beskjed om at han ikke ønsker å motta flere dokumenter fra Birkelands brasilianske advokat. Birkeland velger å tolke dette positivt:

– Jeg tror dommeren har mer enn godt saksmateriale til å forstå at pengene jeg investerte i Brasil er lovlig opptjent i og utført fra Norge, sier Birkeland.

Kontrollkomiteen ber om svar

Per Sandberg

Per Sandberg (FrP) har bedt Kontrollkomiteen på Stortinget vurdere saken.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Nestleder i FrP Per Sandberg var i Brasil i høst for å orientere seg om saken.


Siden arrestasjonene i 2007 var samkjørt med norsk politi og baserte seg på opplysninger fra norsk Økokrim, mener Sandberg det er viktig å få avklart hvilket ansvar Norge har for at Arvid Birkeland skal få en rettferdig behandling i Brasil.

Sandberg har nå bedt Kontrollkomiteen på Stortinget vurdere saken og be om innsyn i norske etterforskningsdokumenter.

– Det er viktig å få avklart om norsk politi og påtalemyndighet har gitt opplysninger til Brasil som kan skape misforståelser. Riksadvokaten har jo sagt at ikke alt kan utleveres fordi det er etterforskningsmateriale. Men det skal tungveiende argumenter til for at ikke det skjer når komiteen ber om det. I så fall vil det sette hele Brasilsaken i et enda dårligere lys, sier Sandberg til NRK.

Nestlederen i FrP tolker også dommerens beskjed til Birkeland som at hvitvaskingssaken mot ham kan være i ferd med å gå "i oppløsning" som Sandberg uttrykker det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Restauranten til Arvid Birkeland i Natal

Slik ser restauranten til Arvid Birkeland ut nå. Denne skulle myndighetene i Brasil 'forvalte'.

Foto: Privat

Blakk i husarrest

Arvid Birkelands opptjente penger i Norge ble blant annet investert i eget hus og en restaurant i Natal tidlig på 2000 tallet.

Men da han ble arrestert ble både restaurant, penger og biler beslaglagt.

Restauranten ligger i dag i ruiner etter at den brasilianske staten skulle "forvalte" eiendommen.

Husarresten innebærer at han ikke ta seg jobb eller reise ut av landet. Han bruker all sin tid på å få saken sin belyst riktig overfor norske og brasilianske myndigheter.

-Hvordan kan du overleve uten inntekt?

- Det er heldigvis en bank i Norge som har støttet opp og som vet at dette kommer til å ordne seg. Men det blir nok en ny samtale med banken i 2011 for å løse problemene vi fortsatt har, sier Birkeland til NRK.