Hopp til innhold

Fjellanlegg laga for atomangrep kan bli isolat for korona-smittede

Et godt gjemt fjellanlegg bygd for å tåle atomangrep kan bli brukt til å isolere personer som er smitta av korona-viruset i Trondheim.

Kastberga i Trondheim

KAN HUSE OVER 1000 PERSONER: Sivilforsvarets skjulte kommandoanlegg i Kastberga i Trondheim kan på kort varsel brukes til å isolere personer som er smittet av det nye koronaviruset, som har fått betegnelsen 2019-nCoV

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Det er helsevesenet som må vurdere om de vil isolere folk med korona-smitte her. Men om de ønsker det har vi mulighet til å legge til rette for over 1000 sengeplasser i løpet av få dager, sier sivilforsvarsinspektør Erik Klomsten til NRK.

Fjellanlegget i Kastberga i Trondheim ble i 1975 bygd som et kommandoanlegg for Sivilforsvaret og Fylkesmannen. Det er 2300 kvadratmeter stort og er laga for å holde smittefare ute.

Kastberga i Trondheim

SENGEPLASSER TIL AKUTT KRISE: Fjellanlegget i Kastberga er 2300 kvadratmeter stort og kan gi plass til svært mange smittede.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Kan tas i bruk umiddelbart

I motsetning til mange andre anlegg fra den kalde krigen er Sivilforsvarets anlegg i Trondheim tatt godt vare på.

– Anlegget står i realiteten klart til å tas i bruk dersom en akutt krise dukker opp. Det kan raskt gjøres fullt operativt og tas i bruk nærmest umiddelbart dersom helsemyndighetene mener det er behov for det, sier Ole Kristian Aagaard til Adresseavisen som først omtalte saken.

Han er distriktssjef for Sør-Trøndelag Sivilforsvarsdistrikt og mener det er godt egna til å isolere personer man ikke ønsker skal smitte andre.

Kastberga i Trondheim
Foto: Morten Karlsen / NRK
Se hvordan det ser ut inne i sivilforsvarets fjellanlegg i Kastberga.

Skal tåle en atombombeeksplosjon

Anlegget i Kastberga ble bygget for å holde stråling, giftstoffer og eventuell smittefare ute. I tillegg er det ifølge Sivilforsvaret dimensjonert for å kunne tåle en atombombeeksplosjon på ti kilotonn. Det tilsvarer omtrent størrelsen på bomben som ble slupper over den japanske byen Hiroshima i 1945.

Hvis helsevesenet bestemmer seg for at de ønsker å plassere personer i anlegget i Kastberga så vil det maks ta fem til seks dager å rigge det klart med sengeplass til over tusen personer.

Hvor aktuelt det er for helsevesenet å ta i bruk anlegget synes sivilforsvarsinspektør Klomsten det er vanskelig å svare på.

– Det kan være de finner andre egna områder til det også. Men anlegget står her og kan brukes hvis de ønsker det, sier Erik Klomsten.

Fylkesmannen kjenner anlegget godt

Ved beredskapsseksjonen hos Fylkesmannen i Trøndelag kjenner de til anlegget godt da det også er kommandoanlegg for dem.

– Så langt har det ikke vært diskutert å bruke fjellanlegget til korona-smittede. Men hvis situasjonen endrer seg så kan det selvfølgelig være noe vi kan vurdere, sier Tore Brønstad ved Fylkesmannens beredskapsseksjon.

De har ansvaret for å koordinere arbeidet som smittevernlegene i kommunene gjør og det arbeidet helseforetakene gjør. Det holdes hver uke møter slik at de kan utveksle viktig informasjon om smittesituasjonen.

Harry Tiller

VIL BRUKE SYKEHUSET: Hvis kommunen blir nødt til å isolere mennesker i dag vil de i første omgang bruke St. Olavs hospital, opplyser kommunikasjonssjef i Trondheim kommune, Harry Tiller.

Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Ikke aktuelt i dag

I Trondheim kommune utelukker de heller ikke at smittede kan plasseres i fjellhallen. Men opplyser at det ikke er aktuelt slik situasjonen er i dag.

– Forhåpentligvis kommer vi aldri til en situasjon der vi må isolere et så stort antall mennesker. Men Trondheim kommune er veldig klar over at det finnes en ressurs i Kastberga, sier kommunikasjonssjef i Trondheim kommune, Harry Tiller.

Hvis kommunen blir nødt til å isolere mennesker i dag vil de i første omgang bruke St. Olavs hospital. I tillegg vil folk som ikke er veldig syke få beskjed om å holde seg hjemme slik det blir gjort andre steder.

Kommunikasjonssjef i Helse Midt-Norge, Tor Harald Haukås, mener det er andre som må vurdere om fjellhallen kan være aktuell for smittede. Deres ansvar er å sikre et godt og forsvarlig tilbud ved sykehusene.