Fiskelykke i Mausundvær

Den ene plastposen etter den andre blir full av fisk utenfor havna i Mausundvær.

Alida Bekken får hjelp med fangsten.

Alida Bekken får hjelp med fangsten.

Foto: Stein Lorentzen

Her må alle voksne holde fingrene unna stengene, for det er barnas fiskekonkurranse på Utihavet-festivalen i Mausundvær. Foreldrene får derimot gjerne ta fangsten av kroken, selv om det ofte går galt.

-Uffda, den forsvant, Alida. Da må vi skynde oss ned med sluken og hente den, sier mammaen til den fem år gamle fiskeren Alida Annie Bekken . Alida som allerede har fanget en halvfull coop-pose med småsei sliter litt med motivasjonen. – Kan itj du fisk litt da, spør hun, men det kan ikke moren.

-Glapp den igjen? Det ser dårlig ut for premien hvis vi fortsett sånn. Solfrid Sørdal er ikke helt fornøyd med moras håndtering av fisken hun har fått på kroken. Den er sprell levende, og det har vist seg å være en transportsvikt mellom kroken og plastposen: - Det var sjette fisken på havet nå , mor!

Langs bryggerekka er det en knivskarp konkurranse mellom de unge fiskerne. De håver inn, den ene småseien etter den andre. - Æ e fornøyd me mæ sjøl, konkluderer Solfrid etter at en ny fisk er hentet inn. – Kanskje blir fiskestangen som er førstepremien min.

Solfrid Sørdahl.

Solfrid Sørdahl

Foto: Stein Lorentsen

-Og så får du masse god mat. Kanskje middag i kveld ?

-Fysj, nei, æ hate fisk, svarer den lille storfiskeren, og legger til at hun absolutt ikke vil ha servert fangsten . Litt lenger bor, derimot, er den unge fiskeren ikke uvillig til å spise fangsten. – Den var tung å få opp, forteller Silje Hansen som kanskje tror fisken, en lyr, kan gi henne premie.

Faren Per Hansen viser fornøyd frem fisken: - En to til tre kilo – ikke verst! Det blir stekt lyr til kvelds!

Den ene plastposen etter den andre blir full av fisk utenfor havna i Mausundvær, men det viser seg at det er småseien som er bitevilligst. De andre og større fiskene blir late i solskinnet. De lukter litt på pilkene, snur og legger seg til å sole seg i taren.

-Må vi fiske en time til, spør Solfrid Sørdahl . Hun kunne tenkt seg en is umiddelbart, men får napp og henter inn enda en småsei. Måsen flyr spent rundt som om de venter seg et storkalas etter fiskekonkurransen. De får sitt, men ikke lyren til Silje Hansen. Den vant førstepremien, og ble utstilt på familiens middagsbord – en liten stund.

Mausundvær
Foto: Stein Lorentzen