Normal

Fiskekaker

Radiokokk Inge Johnsen får vann i munnen når han steker fiskekaker og baconburger sammen med Astrid Nina Grydeland.

Fiskekaker
Foto: NRK

Våre omreisende matglade menn er fortsatt hos den lille bedriften Krifofisk i Roan på Fosen i Sør-Trøndelag. Her lages fiskemat etter gamle oppskrifter, med mye fisk og uten tilsetningsstoffer.

Dårlig salg

- I farsen til fiskekakene bruker vi lyr, hyse, salt, pepper, muskat, potetmel og melk, sier Grydeland. Hun forklarer at de beklageligvis bare produserer fiskekaker en dag hver andre uke. Da lages det rundt 100 kilo.

Det er ikke avstanden til markedet fra avsidesliggende Roan som er problemet mener hun.

- Vi hadde et stort marked før, men det er prisen som avgjør. Folk kjøper heller disse melbollene fra diverse andre butikker.

Hun forklarer prisforskjellen med at det er mye fisk i deres fiskekaker, de er håndlagde og uten tilsetningsstoffer.

Beklagelige holdninger

Det er trist at forbrukerne i et av verdens rikeste land ikke tar seg råd til å spise ordentlig mat, mener radiokokkene.

- Råvaren fisk. Vi har en fantastisk råvare og så har vi ikke råd til å spise den. Vi sender den til utlandet og klager etterpå. Tenk på unger og det de får i seg av næringsstoffer. Her er det næring og det er godt for ungene, sier Inge Johnsen.

Varierende størrelse

Grydeland steker fiskekakene i en stor panne og klapper dem ikke ut.

- Nei, det gjør jeg bare med burgerne. De lager jeg mye større. 

Grydeland sier det varierer hvor mange gram fiskekakene er. I farse utgjør de cirka en stor isskje. Det varierer også ut fra hva slags fisk som brukes. Noen ganger spes det mindre, andre ganger mer. 

- En tre-fire sånne, så hadde jeg blitt mett jeg. Med råkost, potet og litt smeltet smør eller remulade til, ler Johnsen. 

- Mamma brukte å si at kjøtt er kjøtt og fisk er mat, supplerer Grydeland.  

Etter steking står kokk Inge Johnsen med vann i munnen foran et brett med fiskekaker med fin stekeskorpe. 

- Se inn i dem nå. Saftige, gode og så ser du spennet i dem og alt. Det er helt nydelig. Henger flott sammen uten bindemiddel.

Baconburger

Krifofisk har også en spesialitet, Baconburger, som det er både sei og lyr i.

- Sei for å få den litt grovere og så tilsetter vi ferdigstekt bacon. En slags ungdomsfiskekaker. Jeg synes faktisk den er bedre enn  hamburger. Kjempegodt både i pitabrød og hamburgerbrød med dressing og salat. Baconet skal bare være en piff, ikke så mye, sier Grydeland.

- Får dere respons fra unge mennesker om at de liker dette?, spør Tron Soot-Ryen.

- Ja, faktisk. Ungene mine var ikke spesielt begeistret for fiskekaker før de fikk servert dette, sier Grydeland.

- Dette er for unge mennesker. Vær så god og spis. Her kjennes både smak av fisk og bacon. Jeg tror faktisk vi blir unge av dette, Tron. Jeg føler meg som en 20-åring, smatter Johnsen.