Se hvordan små spedbarn lærer seg å stå

Ved hjelp av øving kan spedbarn stå, allerede før de er fire måneder gamle. – Dette er oppsiktsvekkende, mener NTNU-professor.

Barna er tre og fem måneder og går på babysvømming

STÅR SELV: Instruktør Snorri Magnússon trener opp spedbarn helt ned i firemånedersalderen, slik at de står selv – helt uten støtte.

Snorri Magnússon holder babysvømmingskurs på Island, og en del av kurset går med på å trene opp småbarna til å lære seg å stå – helt uten støtte. Dette gjør han ved hjelp av ulike øvelser i vannet, kun ved hjelp av hendene og badeleker.

Slik har Magnússon trent opp flere spedbarn til å stå helt selv.

Spedbarnet Eva Þyrí (4 md.) med Snorri Magnússon. (Video: Gemini)

Samarbeider med NTNU-forskere

– Det som Snorri Magnússon gjør er helt fantastisk. Han klarer å stimulere og trene barna slik at de klarer å stå av seg selv fra de er fire måneder gamle, sier professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Det var Gemini som først omtalte denne saken.

Hermundur Sigmundsson, professor ved Psykologisk Institutt NTNU.

IMPONERT: Professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

– Snorri Magnússon er en utrolig flink instruktør som har trent over 7000 barn siden 1990-tallet. Jeg har fulgt ham over lengre tid. Selv om forskningslitteraturen viser at spedbarn vanligvis ikke lærer seg å stå før de er minst ni måneder gamle, så viser vår nye studie noe helt annet. Dette er oppsiktsvekkende, sier professor Sigmundsson til NRK.

Sigmundsson og NTNU-kolleger har brukt resultatene fra Magnússons babysvømming for å undersøke om øvelsene påvirker spedbarns motoriske utvikling og evne til å stå. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers of Psychology.

Øving gjør mester

Det timelange svømmekurset for spedbarna arrangeres to ganger i uka over tolv uker. Kun en liten del av opplæringen består av stå-trening med Snorri Magnússon.

Spedbarn lærer å stå på egne bein

HAR TRENT OVER 700 BARN: Snorri Magnússon har trent over 7000 barn siden 1990-tallet, og nå har NTNU-forskere kikket nærmere på hans opplegg.

Foto: Snorri Magnússon

– Vi fulgte tolv barn gjennom disse tolv ukene ved hjelp av videoopptak, og det første barnet sto allerede etter den andre timen, sier professor Sigmundsson engasjert.

Elleve av tolv barn som ble undersøkt i NTNU-studien klarte å stå i mer enn 15 sekunder i løpet av kurset. Han sammenligner hele prosessen med det å lære seg å sykle. Helt plutselig så ser det ut som om barna skjønner greia, og da har de plutselig bare lært det.

– Nå skal vi følge opp dette med videre studier, det er kjempespennende å se hvordan øving, lek og stimuli kan gi slike oppsiktsvekkende resultat hos så små barn, sier Sigmundsson til NRK.

Babysvømming med Snorri Magnússon på Island. (Video: Gemini)