NRK Meny
Normal

Fire fengslet for kortsvindel

Fire østeuropeere er varetektsfengslet i fire uker i Inntrøndelag tingrett, siktet for vinningskriminalitet. Politiet mener saken har forgreninger til Nord-Norge, Buskerud og utlandet.

Inntrøndelag tingrett

De fire ble fengslet i Inntrøndelag tingrett i Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Vi tror at de har stjålet bankkort fra forskjellige folk og brukt dem til å ta ut penger, sier Gunn Astrid Øfsti, etterforskningsleder hos politiet i Namsos til NRK.

De fire er rumenere, en kvinne og tre menn.

Ifølge fengslingskjennelsen erkjente to av dem straffskyld for det de er siktet for. De to andre nektet, og de har anket avgjørelsen til lagmannsretten.

Stoppet i rutinekontroll

De fire ble pågrepet etter å ha blitt stanset i en rutinekontroll i Verdal for tre dager siden.

– Ved en nærmere sjekk viste seg at den ene var etterlyst. Man gjorde videre undersøkelser, og da viste det seg at disse personene kan linkes til et tyveri av et bankkort i Namsos, forteller Øfsti.

Da ble en person frastjålet rundt 25.000 kroner. Så langt mener politiet at de fire kan knyttes til tap av verdier for rundt 100.000 kroner i Norge.

– Vi tror de har vært tett på og fulgt med på dem som eier kortene, og at de har tilegnet seg kodene. Og i etterkant har de greid å stjele disse kortene.

Senere skal kortene ha blitt brukt til å få ut penger i minibanker eller butikker.

Nord-Norge og Buskerud

Politiet mener saken har forgreninger til flere steder i Norge og i utlandet.

– Den strekker seg fra sør til ganske langt nord. Vi har Mo i Rana, Narvik og Nordre Buskerud.

I tillegg mener de at saken kan knyttes til forhold i Danmark, Sverige og Østerrike.

I første omgang samarbeider politiet internt i Norge om etterforskningen.

– Saken vil etter hvert bli overført til Nordre Buskerud som skal ta etterforskningen videre. Men her lokalt blir det gjort en god del undersøkelser, det gjenstår en del før vi er ferdige, sier etterforskningsleder Gunn Astrid Øfsti.