NRK Meny
Normal

Finner medisin i naturen

Om man vet hva man skal se etter, så er naturen full av både mat og medisin.

En viktig del av den samiske kulturen, er kunnskapen om hva som finnes av mat og medisin ute i naturen. Samiske Ingvald Jåma vet hvor han skal lete for å finne mat og medisiner i naturen. Og ikke alt er å anbefale for amatører. 
For den som vet hva man skal lete etter, er naturen full av spiselige og helsebringende planter. Jåma vet å ta vare på de gaver naturen gir.

Om man vet hva man skal se etter, så er naturen full av både mat og medisin.

En viktig del av den samiske kulturen er kunnskap om hva som finnes av mat og medisin ute i naturen. Ingvald Jåma bodde de første 14 årene av sitt liv i en gamme. Han vet mer enn de fleste om hva som er spiselig i naturen.

Plante mot forkjølelse

Planten Kvan kan kokes og spises, men den kan også brukes som medisin. Ifølge Jåma kan man bruke roten til planten til å kurere både influensa, forkjølelse og hoste.

Les også: Første apotek for naturmedisin

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.