NRK Meny
Normal

Finale for skogkrangel

I seks år har de kranglet om hvem som eier halve Namdalen, og snart får vi svaret.

Ola Mæle
Foto: Montasje: Ccanpix/Roar Hansen

Skogeierne Anders Kiær og Anne Ulvig har i mer enn seks år kranglet med investor Ola Mæle om hvem som skal eie halve Namdalen.

Men skogstriden, som startet da norgeshistoriens største private skoghandel ble gjennomført, går endelig mot slutten. Det bekrefter Ola Mæle til NRK Trøndelag i ettermiddag.

Jordskifteretten har kommet frem til en skifteplan som deler eiendommen i to like store deler, sier Mæle.

Seks år med bråk

Denne saken startet altså allerede i 2003 da norgeshistoriens største private skoghandel ble gjennomført. Kjøperne var Anne Ulvig og Anders Kiær, men det kom fort frem at kjendisinvestor Ola Mæle også var med. Det skulle vise seg at han skulle ha hatt en muntlig avtale om overtakelse av halvparten av eiendommene, mot at han trakk sitt bud før handelen ble gjennomført.

Her startet bråket, og saken har rullet gjennom alle rettsinstanser før Høyesterett avgjorde at Mæle hadde rett på sin del. Men så var spørsmålet hvilken del. Det ble forhandlinger, ny uenighet og til slutt full behandling i jordskifteretten. Nå tyder alt på at man faktisk er enig.

– Etter at det blir forkynt, noe som sannsynligvis skjer i løpet av noen uker, så er det en ankefrist på en måned før saken er endelig avgjørt, sier Mæle.

Han ønsker ikke å si noe om hvordan partene har fordelt eiendommene mellom seg så lenge skifteplanen ikke er forkynt.

Lettet ordfører

Etter hva NRK forstår skal Mæle ha ønsket seg eiendommer i nord, mens Ulvig/Kiær skal ha eiendommene i sør, men delingen har blitt mer komplisert enn som så. Likevel, nå kan 10 berørte kommuner som ikke har hatt noen sikker, lansiktig eier å forholde seg til, snart se slutten på denne striden. Ordfører Kari Ystgård i Namsskogan er en av dem som gler seg over det.

– Jeg er lettet og glad for at det snart er over slik at vi kan begynne å legge planer sammen med skogeierne. Slik vi har forstått det, vil både Mæle og Ulvikg/Kiær ha eiendommer i Namsskogan. Vi gleder oss til høre hva de tenker om kommunen vår, sier Ystgård til NRK.

Drive for evig.

Anne Ulvig og Anders Kiær ønsker som vanlig ikke å kommentere saken ovenfor media, men foretningsmannen Ola Mæle sier har lært mye av det som har skjedd.

– Jeg har lært at ting tar svært lang tid i rettsapparatet og at man må være forberedt på hvor mye tid og ressurser som går med til en sånn prosess, sier Mæle.

Han forklarer at prosessen i jordskifteretten har vært svært positiv.

– Begge parter er akkurat sånn passe misfornøyd, og da har jordskifteretten antagelig truffet blink, sier Mæle, som sier han vil drive eiendommene til evig tid.