Hopp til innhold

Her tar gaupa reinkalven

En reineier filmet nylig et unikt naturdrama.

Video Gaupe tar reinkalv

Den 18. mai var reineier Leif Jåma på tur for å se til reinflokken sin i Vakkerdalen i Verran i Nord-Trøndelag. Nede på ei myr fikk Jåma øye på seks nyfødte reinkalver, men bare fem simler.

– Jeg syntes det var rart, vanligvis får simla kun en kalv per fødsel. Første tanke som slo meg var at det måtte ha vært en tvillingfødsel, noe som er svært uvanlig. Derfor tok jeg opp kameraet og begynte å filme, sier Jåma.

Han gikk av snøskuteren og gikk 200 meter nærmere, da så han tydelig at den ene kalven ikke hørte til noen av de fem simlene. Etterhvert ble kalven stående igjen alene på myra, mens de andre dyra sprang opp i lia.

Så gaupa leke

– Da jeg tok opp kikkerten så jeg at det jeg trodde var en kalv, var ei gaupe. Jeg begynte å filme, men hadde problemer med å holde kameraet i ro fordi hendene mine skalv på grunn av adrenalin som kom pumpende.

Gaupa stoppet reinkalven og som videoen viser, er det tydelig at gaupa leker seg. Den forsvarsløse kalven gjør flere forsøk på å komme seg unna, men blir raskt innhentet av gaupa som gjentatte ganger slår og biter. Etter 20 minutters kamp er kalven så utslitt at den legger seg ned. Gaupa hopper da på, biter den i nakken og drar den med seg oppover i lia.

Jåma gikk tom for strøm på kameraet. Etter at gaupa var borte gikk han frem til kalven. Den var i live, men Jåma så at skadene var så store at han valgte å avlive dyret.

Hadde 26 bitt i nakken

Leif Jåma tok med kadaveret hjem. Der ble det undersøkt av Statens naturoppsyn. Reinkalven hadde 26 bitthull i nakken og 50 til 60 kloremerker i skinnet. men bare et lite bitt i strupen. Det er et tydelig bevis på at gaupa lekte seg med kalven. Hadde den vært på jakt etter mat så hadde gaupa gått rett i strupen og drept den med en gang, mener Jåma.

Hvorfor grep du ikke inn og stoppet gaupa?

– Jeg tenkte at dette var viktig å dokumentere. For å vise andre folk hvordan gaupa herjer med reinen vår. En telling gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning) er det fem til seks familiegrupper på Fosenhalvøya. Det kan bety at vi har mellom 30 til 40 dyr i området. Men bestandmålet er kun to familiegrupper. Nå bør det bli tatt ut mere gaupe, sier Jåma.

Svært sjelden

Ifølge Pål Fossland Moa, førstelektor på avdelingen for landbruk på Høgskolen i Nord-Trøndelag, er dette svært spesielt. Videoen dokumenterer noe som ikke har blitt filmet før.

– Trolig er dette ei ung gaupe som nettopp har forlatt mora og som ikke lært seg hvordan den skal avlive reinkalven. Det minner veldig om hvordan katter lærer seg å jakte på mus. Mange mennesker synes det er vondt å se at dyr blir plaget på denne måten, men det er slik naturen fungerer. I likhet med oss må også rovdyrene også trene før de blir gode jegere, påpeker Pål Fossland Moa.

Pål Fossland Moa

Pål Fossland Moa.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.