Hopp til innhold

Fikser dårlige rør med ultralyd-slange

Dårlig og gammelt vannledningsnett gjør at mellom 30–40 prosent av drikkevannet forsvinner før det kommer fram. Teknologi som utvikles i Trondheim kan bøte på det.

Slangemannen

Fredrik Lund har vært med å utvikle den avanserte slangeroboten.

Foto: Morten Andersen / NRK

Reparasjoner av rør er vanskelig og dyrt. Mellom 30 og 40 prosent av drikkevannet i Europa forsvinner før det når fram til kranen. Forskningsmiljøet i Trondheim utvikler nå ny teknologi som kan oppdage lekkasjer på en enklere måte enn før.

– Potensialet er stort. Rent drikkevann er en veldig stor ressurs i hele verden, og det er veldig mye som går tapt. Å være med på et prosjekt som gjør at vi mister mindre drikkevann er veldig meningsfullt, sier Fredrik Lund som er senioringeniør i Inventas.

LES: Dårlige rør gir kloakk i drikkevann

Et stort problem

Vannlekkasjer er et enormt problem i global skala, bare i Europa regner man med at 30–40 prosent av drikkevannet forsvinner.

Det er vanskelig å finne ut akkurat hvor rørene er dårligst. Norske forskere og bedrifter jobber nå med å patentere en teknologi som kan gi en helt ny løsning på problemet.

Demonstrasjon

Steinar Lund og Gorm Johansen viser frem den avanserte fjernstyrte roboten.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det som er unikt er at roboten er veldig fleksibel. Den er også veldig liten i forhold til de andre robotene som finnes på markedet, sier Fredrik Lund som er senioringeniør i Inventas.

(Se video nederst i saken).

Utstyrt med ultralydsensorer

Roboten er ennå på utviklingsstadiet. Versjonen som NRK får demonstrert er en tidlig versjon av den avanserte fjernstyrte slangeroboten som også skal forsere 90 graders svinger inne i rørene og får kamera foran og bak.

Utstyrt med ultralydsensorer kan den kjapt måle tykkelsen på rørene for å måle hvor lekkasjer kan komme. Den er også designet for minimal kontakt med veggene i rørene.

– Hvis den hadde hatt hjul og vært borti veggene, hadde den begynt å grave i en del av bunnslammet og tatt med seg en del av rusten i røret. Det vil du helst ikke ha i drikkevannet ditt, forklarer Lund.

LES: Kan bli magesyke av gamle vannrør

– Vann er viktig

Det er Tromsø-firmaet Breivoll Inspection technologies som står bak ultralydteknologien som skal fraktes inn med roboten. På oppdrag fra EU jobber de nå sammen med spanske og italienske forskere samt Sintef i Norge.

– Vann er viktig og vi vet ikke hvor viktig det er før brønnen er tom. Hvis man skulle ha byttet ut vann og avløp i hele Norge ville det kostet et helt statsbudsjett, sier Gorm Johansen som er seniorforsker ved Sintef IKT.

Dårlig og gammelt vannledningsnett gjør at mellom 30–40 prosent av drikkevannet forsvinner før det kommer fram. Teknologi som utvikles i Trondheim kan bøte på det.