Hopp til innhold

Fikk ikke lov av mor!

Oluf Steen fra Trondheim ledet etter første dag da VM på skøyter ble arrangert på Øya stadion for første gang i 1907. Men mora trengte han i blomsterforretninga, og dermed fikk han ikke lov til å delta på andre dag...

VM på skøyter på Øya i Trondheim 1907

VM på skøyter på Øya i 1907

Foto: Fra et postkort. Kopi: Esther Nordmark / Trondheim byarkiv

Oluf Steen vant 500 meter og ble nummer fem på 5 000 meter, et svært godt utgangspunkt foran søndagens 1 500 og 10 000 meter. Men 25-åringen måtte altså holde seg hjemme.

Familien Steen drev blomsterforretning på hjørnet av Jomfrugata og Thomas Angells gate. Olufs jobb var altmuligmann, og førte også regnskapet. Denne søndagen trengte mora han til å passe plantene i drivhuset nede i kjelleren.

Han føyet seg for å bevare husfreden.

Sportsjournalist Oscar Hermanstad

Helga etter ble Oluf Steen nummer to i europamesterskapet i Davos!

«Verdensmesteren»

En hendelse på isen overskygget også de sportslige prestasjonene. Den danske skøyteløperen Einar Sørensen kolliderte med en publikumer like før mål på 1 500 meter. Begge seilte inn i en flaggstang som brakk tvers av.

Snart ble det klart at det var politifullmektig Møinichen som var den uheldige. Han skulle passe på at publikum ikke kom inn på banen, men havnet i stedet der selv. Noen mente at han hadde vært for opptatt av å se bort på kongetribunen. Andre sa at han var ute på banen for å plukke opp et program som noen hadde mistet.

Uansett forklaring. Møinichen ble kjendis, og fra nå av het han bare «Verdensmesteren».

Vinteridrettsbyen Trondheim

Trondheim satser stort på vinteridrett på denne tida. I 1907 ble det arrangert vinteridrettsuke med VM på skøyter og hopprenn i Gråkallen som høydepunktene. Det var en ikke ubetydelig vinterturisme i byen med Fjellseter turisthotell som trekkplaster i tillegg til arrangementene.

Kong Haakon var tilstede under VM med plass i andre etasje av paviljongen. Banen var omkranset av et stort publikum både på tribunene og i snøhaugene. Søndag var det 6 000 publikumere på stadion.

Ingen verdensmester

Tre finner kom på toppen av seierspallen i VM, med hver sin distanseseier. Men reglene var slik at man måtte vinne tre distanser for å bli mester, og det ble derfor ikke kåret noen verdensmester i 1907. Gunnar Strømsten ble tildelt kongens premie for beste poengsum.
18-årige Oscar Mathisen viste seg fram for første gang med en fjerdeplass i mesterskapet.