Hopp til innhold

Fikk ikke knutepunktstatus

Storåsfestivalen fikk ikke status som knutepunktfestival for rock. De tapte mot Øya-festivalen i Oslo på målstreken.

Åge Aleksandersen og Sambandet på Storåsfestivalen
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Festivalgründer Sveinung Sundli innrømmer at han er litt skuffa. Mest fordi det er så åpenbart at Storåsfestivalen ville gjort en bedre jobb, i hvert fall i følge Sundli selv.

- Jeg var sikker på at vi skulle få det jeg, men jeg er nå alltid litt positiv jeg da. Men jeg mener at det fortsatt er soleklart at vi hadde vært best. Men Øya er en god andrekandidat da, så jeg gratulerer dem gjerne.

 

Et hardt valg for Giske

I dag annonserte kulturminister Trond Giske hvem de hadde valgt ut blant rockefestivalene i landet. Den heldige vinneren får en fast post på statsbudsjettet. Giske sa at det var et vanskelig valg, men at Øya-festivalen til slutt trakk det lengste strået.

Øya-festivalen i Oslo var for mange forhåndsfavoritten, mens Bylarm, Hove i Arendal og Storås ble sett op som jokere.

Sundli tar nederlaget med knusende ro, og røper at de jobber hardt for å planlegge neste års festival. Mangel på knutepunktstatus ødelegger ingen av planene.

- Vi hadde ikke akkurat budsjettert med dette, så vi satser videre vi.

 

Lover støtte til Storås

Men selv om det ikke ble knutepunktstatus, så kan det bli mer pengestøtte til festivalen i Meldal. Fylkesordfører Tore O. Sandvik roser dem for samspillet med lokalsamfundet og mener at de viser vei for blilyst og tiltakslyst i distriktsnorge.

- Nettopp på disse områdene representerer Storåsfestivalen viktig kompetanse som fortjener å deles med resten av landet. Vi vil derfor sammen med Kulturdepartementet bidra til at Storåsfestivalen får tilført ressurser til å fungere som et kompetansesenter knyttet til disse områdene, sier Sandvik.

- Allerede like over jul vil vi forsøke å få til et møte med både Kultur- og Kommunaldepartementet om dette, sier Sandvik.

 

Ansvar

Knutepunkt-statusen innebærer at festivalen må være nyskapende, og ha mye å lære bort til resten av rockefestivalene. De skal være et forbilde, og være villige til å lære bort og dele av sine erfaringer. Som belønning får de god betaling. Andre festivaler med knutepunktstatus får noen millioner for jobben. Festspillene i Bergen får blant annet 15,5 millioner kroner, og Olavsfestdagene i Trondheim får 6,3 millioner kroner.

 

Allerede overskudd

Øya-festivalen kan nå forvente seg noen millioner de også. Staten vil finansiere 60 % og de resterende 40 % av det det koster å arrangere festival hentes inn lokalt. Flere festivaler går med millionunderskudd og derfor vil nok statens pengebidrag komme godt med.

Men Storåsfestivalen går det bra med, de fikk nemlig et overskudd på 1,5 million kroner etter årets festival. Og de har bestemt seg for å arrangere festival uten hjelp fra sponsorer til neste år. Dermed mister de 8-9 prosent av inntektene sine, men idealistene i styret vil klare seg uten næringslivet.