Fikk ikke beskjed om kreftspredning

En pasient ved Sykehuset Levanger fikk forsinket informasjon om kreftspredning på grunn av for dårlige rutiner ved sykehuset.

Sykehuset Levanger

Sykehuset Levanger skal ha endret sine rutiner etter hendelsen.

Foto: Rita Kleven

Det er Statens helsetilsyn som har konkludert at rutinesvikt rammet den kvinnelige pasienten, skriver Adresseavisen.

Kvinnen skal ha fått påvist svulst på livmoren med spredning til en lunge. Etterpå skal det ikke ha blitt varslet videre i behandlingsapparatet om spredningen til lungen. Dermed skal tilstanden til kvinnen ha blitt betraktet som mindre alvorlig enn den faktisk var.

– Det var en pasient som var inne til undersøkelse i november i 2012. Undersøkelsen viste spørsmål om forandringer i livmor og mulig forandring i nedre del av lungeområdet, sier Ragnar Hermstad, avdelingsdirektør ved Statens helsetilsyn, til NRK.

Ragnar Hermstad, Statens helsetilsyn

Ragnar Hermstad fra Statens helsetilsyn sier at Sykehuset Levanger må bedre rutinene sine.

Foto: Statens helsetilsyn

Pasienten ble henvist til gynekologisk vurdering i januar 2013. Det tok litt over to måneder fra funnet ble oppdaget til kvinnen ble operert.

– Svikt i flere ledd

– Saksbehandlingen viser at det var en svikt i flere ledd ved sykehuset. For det første var det svikt i at beskrivelsen ikke var tydelig nok fra røntgenavdelingen, henvisningen til gynekolog var ikke tydelig nok og gynekologen var heller ikke grundig nok til å gå etter med tanke på bakgrunnsopplysninger for hva som egentlig lå til grunn for tilstanden, sier Hermstad.

Sykehuset endrer sine rutiner etter kritikken.

– Det er dypt beklagelig for pasienten og de pårørende at pasienten ikke har fått god nok behandling, sier kvalitetssjef i Helse Nord-Trøndelag, Tor Ivar Stamnes, til Adresseavisen.