Hopp til innhold

Fikk haifisk på 600 kilo

Hobbyfiskerne i Trondheimsfjorden har hatt et svært spesielt fangstår. Håkjerring og svartskate er noe av det de har fått på kroken.

Håkjerring
Foto: Frederic Kullin / NRK

Svartskaten er trolig den første i verden som er tatt med fiskestang. Det skjedde da Frederic Kullin hadde med seg turistfiskere, et sted mellom Agdenes og Rissa.

- Vi var jo litt usikre på hva det var, for den er ganske lik en del andre arter. Etter noen samtaler med en biolog var vi 99 prosent sikre på at vi hadde fanget den første svartskaten. Det ble veldig god stemning i båten.

Vanskelig å fange

Svartskate
Foto: Frederic Kullin / NRK

Svartskaten heter Rajia nidrosiensis på latin. Den er oppkalt etter Nidaros fordi det var i Trondheimsfjorden den først ble oppdaget. Fiskesorten, som kjennetegnes av brede finner som ligner på vinger, lar seg sjelden fange. Unntaket skjedde i midten av oktober under fiske på dypt vann.

Haifisk nær land

Også ei håkjerring, en haifisk på fire meter og drøyt 600 kilo er fanget i Trondheimsfjorden i år. Kjøttet på denne fisken er giftig.

- Det er noen enorme dyr som kommer til overflaten. Vi ligger jo forholdsvis nær land. En liten kilometer kanskje fra en forholdsvis stor campingplass og en del gårder og gårdsbruk. I de omgivelsene skal det jo ikke finnes hai på den størrelsen, sier Kullin i Titran fiske og fritid.

Flere håkjerringer, ei spisskate og ei kveite på 110 kilo er også en del av årets fangst. Leder i Trondheim Havfiskeklubb, Sigurd Smolan, er begeistret over årets fangst. 

- Det ringes mellom de ulike fiskeklubbene i Norge, så det var skikkelig gøy at Fredrik fikk den havskaten. Det er stort, sier Smolan.

Slapp ut

De to fiskene ble etter veing og måling sluppet ut i det fri igjen.

- Alle på båten var enige om at når man får slike skjeldne fiske på kroken, så må de slippes ut i vannet igjen. Dessuten må fiskene ha vært kjempegamle, sier Kullin til NRK Trøndelag.

Verdensrekorden i fiske etter Håkjerring ble gjort i Beitstadfjorden i 1987. Knut Nilsen i Trondheim Havfiskeklub fikk da verdens største Håkjerring. Den veide 775 kilo