NRK Meny
Normal

Fikk elva over gårdsplassen: – Et uvirkelig syn

Edvin Iversen fikk en svært uhyggelig overraskelse tirsdag morgen. Snøsmelting gjorde at elva Laksåa gikk over sine bredder og oversvømte Iversens gård.

Edvin Iversen

Edvin Iversen fikk en uhyggelig overraskelse tirsdag morgen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Jeg kikka ut mens jeg melka kyrne og så at hele gårdsplassen var full av vann. Det var et uvirkelig syn.

Det sier Edvin Iversen til NRK. Gården hans i Meldal fikk hard medfart tirsdag, da snøsmelting førte til flom flere steder i Trøndelag. Elva Laksåa ligger bare rundt hundre meter unna Iversens gård, og da den gikk over sine bredder, fikk det store konsekvenser.

– Det første jeg tenkte på var å sjekke nivået i kjelleren, for der fyller det seg gjerne med vann hvis det først kommer inn noe. Så åpnå jeg kjellerluka for å se, og der sto vannet helt oppi kjellerlemmen, forteller Iversen.

Edvin Iversen

Edvin Iversens kjeller ble fylt opp med vann helt til kjellerlemmen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Fortvilet

– Hele elva kom innover gårdsveien og svingte inn på gårdsplassen. Jeg ble fortvilet og lurte på hvordan det skulle bli. Hvor mye vann som skulle komme og hvor ille det kom til å bli. Så det var bare å hive seg på telefonen og ringe nødnummeret til politiet, sier Iversen.

Politiet tok kontakt med brannvesenet, som raskt kom til gården med pumpeutstyr. Iversen selv hjalp til med traktoren sin.

– Jeg laget en demning av snø ved avkjørselen nede ved veien, for å få vannet til å fortsette nedover veien. Så dro jeg ned til der elva hadde sprunget ut av sitt vanlige løp og laget en demning der også, så fikk redusert tilstrømningen, så det nyttet å begynne å pumpe.

Materielle skader

Fjøset på gården ble ikke berørt, men huset der Iversen og kona Ester har bodd i 30 år ble oversvømt, og et skjul Iversen brukte som garasje ble også berørt.

– Der kom det så mye vann at det kom mye inn i bilen, så det blir en affære å fikse det også, sier Iversen,

Han vet ikke hvor lang tid det kommer til å ta å fikse skadene.

– Vi får se, det kommer et firma og ordner opp med opptørking og skal sette det i stand igjen. Heldigvis er det kun materielle skader, sier Iversen.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.