Fest på trøndersk vis

– Syng dokk da? spurte Åge Aleksandersen på Trønderfesten i Høyskoledalen i går. Å, jada, publikum sang med. Cirka 6 000 av dem.

Åge Aleksandersen og Sambandet på Trønderfest, UKA-09
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– God kveld folkens!

Åge Aleksandersen og Sambandet kom på scenen etter Sie Gubba og Dag Ingebrigsten. Det var på vei til å bli den store Trønderfesten, med stor T.

Bart og mikrofontrøbbel

Høy bartefaktor, improviserte skinnvester av både søppelsekker og tusj. Og ikke minst dans, øl, allsang og tårer. Åge kom svartkledd på scenen, kvart over ni, og nikket bekreftende på at ja, han og Sambandet skulle gi skaptrønderne en stor dose trøndersk rock. Publikum hevet glassene, og Sambandet var i gang.

Men ikke Åge. For han hadde mikrofontrøbbel. En lettere irritert Aleksandersen gikk fra mikrofon til mikrofon, og på cirka fjerde forsøk hørte man ham endelig ut av høytalerne, til stor tilfredsstillelse for både ham og publikum.

SE: Åge-videoer

LES: Beste låt er ikkje skriven

Trønder for en kveld

De fleste av de unge og gamle som var med på den elleville Trønderfesten i ”Dødens Dal” i Trondheim, hadde kledd seg ut som det de mener er trønderklær. Skinnvest, mokasiner, bart, rød skjorte, hockeysveis, slitte, trange jeans, og tennissokker. Noen hadde til og med barter som var opp ned.

Noen studenter hadde kledt seg ut som trønder med bart Trønderfest, Uka-09.

Folk hadde kledd seg ut i det de mente var trønderske klær.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Halleluja!

”Æ e trønder æ, å herregud så tøff æ e!”. Åge Aleksandersen lot som vanlig publikum overta refrengene, og selv om ikke alle skaptrønderne kunne tekstene, var det likevel volum i teltet i går. Ølglassene vippet overende, og swing-dansingen var ikke alltid like ko0rdinert.

En av arrangørene, og Uka-sjef, Torgeir Bryge Ødegården kom akkurat tidsnok til Åge-konserten.

– Jeg er så fornøyd med at de spilte en Prudence-låt, sier Bryge Ødegården som er fornøyd med gjennomføringen av Trønderfesten.

Sie Gubba

Bassisten i Sie Gubba, Tore Dalsaune synes det var fantastisk å spille for så mange feststemte mennesker.

– Det var rått å spille for dem i kveld, alle var i godt humør, sier bassisten.

Det var langt ifra fullt i teltet da Sie Gubba begynte å spille klokka sju. Men de som var der sang med, vel 500 mennesker. Langt ifra fullt.

Fæsten va itj over

”Forelska i lærern” som første låt ut gjorde at folk strømmet fra uteområdet og inn i teltet. Dag Ingebrigsten, i cowboyhatt, sammen med The Dynamite Kids tok en halvfull sal med tilbake til 80-tallet.

– Det her har vi gledd oss jævli my te!, sa Ingebrigsten.

Tydelig storfornøyd med å være tilbake i Dødens Dal, der han også sto på sist Uka-festival i 2007.

Trønderfest uten bråk

Det var stille og rolig for politiet i Trondheim under gårsdagens Trønderfest. Det forekom ingen voldsepisoder.

– Politiet har hatt seks mann på vakt i Dødens Dal, og det de melder er at det har gått veldig bra. Politiet er fornøyd med gjennomføringen av arrangementet, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Leif Berglund.

”Levva livet” til slutt

I drøyt en og en halv time spilte Åge og Sambandet, og publikum kunne dra feststemte videre fra konserten etter siste låt ”Levva livet”, i en miks av The Beatles-coversangen ”Twist and shout”.

LES : Åge Aleksandersen fikk LOs hederspris

LES: Folkets Åge-sang

Dag Ingebrigtsen på UKA-09.

Dag Ingebrigsten på Trønderfest Uka 09.

Foto: Foto. Fotogjengen.Samfundet.no / NRK