Til ca fire personer.
Ca. 500 gram røkt torsk
Ca. 500 gram fersk torsk
8 gulerøtter
1 -2 purrer (avhengig av størrelsen) eller tilsvarende mengde vårløk.
2 dl. tørr hvitvin
2 dl. sæterromme
1 dl. kremfløte
Hvetemel
Smør eller olivenolje.
1) Dekk fisken med vann og la den trekke. Ha i den røkte
torsken et par minutter før den ferske. Når kjøttet løsner fra ryggbeinet, er fisken ferdig. Ta den ut av krafta og sett den til side. Sil krafta.
2) Skrell gulerøttene. Skjær dem i middels tykke skiver. Snitt purreløken fint. (Bruk gjerne også det grønne.)
3) Jevn krafta med hvetemjølsblanding med enten smør eller
olivenolje eller begge deler.
4) Ha i hvitvinen. Kok opp krafta og la den koke mens du
rensker fisken. Det er akkurat passe til å fjerne melsmaken.
5) Ha i grønnsakene. Kok til gulerøttene begynner å bli møre. (De må gjerne være litt faste.)
6) Ha i rømme og fløte. Rør til du får bort alle klumpene og
bring suppa til kokepunktet.
7) Ha i fisken. Tilsett gjerne reker, blåskjell, små
fiskeboller etter smak og behag.
8) Servér umiddelbart med de brødsortene du måtte foretrekke.
9) Hvis du foretrekker litt mer hvitvin, så drikk den til
suppa.
10) God apetitt.
Hilsen Hans Robertsen