NRK Meny
Normal

Ferdigsminket og klar for 60 timer salmesang

Kort tid før den første av 899 salmer blir sunget, er programleder Camilla Tjønn Thingvoll mest spent på om tidsskjemaet sprekker i løpet av Salmeboka minutt for minutt.

Camilla Tjønn Thingvoll sminker seg før Salmeboka minutt for minutt

Camilla Tjønn Thingvoll gjør den siste finpussen i sminkerommet før det braker løs med 60 timers direktesending

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Odd Rune Wolden og Camilla Tjønn Thingvoll

Odd Rune Wolden og Camilla Tjønn Thingvoll skal lede Salmesang minutt for minutt.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK
Vår Frue kirke i Trondheim

De fleste korene synger salmene i Vår Frue kirke i Trondheim sentrum, men det er også innslag fra 11 andre steder under sendinga.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Jeg hadde trodd at jeg skulle være mer nervøs, men det kan jo hende at jeg føler litt ekstra på det når jeg kommer ned i kirka.

Camilla Tjønn Thingvoll sitter i sminkerommet på Tyholt i Trondheim, og blir klargjort før starten av NRKs ferskeste sakte-TV-satsing.

Mer enn 3000 sangere fra rundt 200 kor skal synge samtlige 899 salmer fra den nye salmeboka, og alt skal gjøres unna i løpet av 60 timer.

Klokka 11.45 fredag starter sendinga, og klokka 12 får det første koret slippe seg løs i Vår Frue kirke.

Planen klar for de første 15 minuttene

Alt ledes av Camilla og medprogramleder Odd Rune Wolden. Produksjonen er unik, og det er umulig å forutsi hvilke utfordringer som dukker opp underveis.

– Vi håper det skal gå bra. De første 15 minuttene har vi klart hva vi skal gjøre, så det blir som en vanlig TV-sending. Etter det skal vi gå rundt og snakke med folkene og korene, så vi får se hvordan det går, sier Camilla.

Hun har lang erfaring med direktesendinger på radio, men får prøve seg på noe helt nytt når hun nå skal fylle TV-ruta sammen med alle korene i helga.

– Det er første gang jeg er på TV på denne måten, så det er litt spenning knyttet til det. Men så er det også et tidsskjema som vi må gå etter og følge. Jeg håper vi klarer å holde det, og vi har vel noen triks for å komme oss gjennom det dersom vi ikke skulle klare å holde tida, sier Camilla.

Lover å ikke kutte salmene

For det er mye som skal klaffe for å treffe riktig tid på en 60 timer lang sending.

– Det blir en kjempelogistikk, men vi har flinke folk som skal sørge for at det går fint, sier prosjektleder Petter Ingholm Gustavsen.

Han forteller at de har lagt inn ett minutt ekstra for hvert kor som skal synge. For de største korene kan det ta lengre tid å komme på plass mellom de forskjellige salmene, men prosjektlederen regner med at de likevel har beregnet nok tid totalt.

– Dersom vi ser at vi går over tidsskjemaet må vi prøve å stramme inn ved å få alle til å komme raskere på plass og eventuelt kutte noen planlagte innslag.

– Er det aktuelt å kutte noen vers i salmene dersom det blir helt krise tidsmessig?

– Nei. Det gjør vi ikke uansett, lover Ingholm Gustavsen.

Salmeboka minutt for minutt - synger med. NRK var på gata i Trondheim og lurte på om folk synger med når salmeboka skal synges fra perm til perm.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25