Hopp til innhold

Ferdig med innspillingen av britisk krigsfilm i Trondheim

Denne uken ble de siste scenene spilt inn til det britiske krigsdramaet «The Bird Catcher». Filmen får norgespremiere i Trondheim i mars neste år, hvis regissøren får det som han vil.

Denne uken ble de siste scenene spilt inn til det britiske krigsdramaet «The Bird Catcher»

Scene fra «The Bird Catcher» som skal vise henrettelsen av Henry Gleditsch, daværende teatersjef og skuespiller ved Trøndelag Teater.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Handlingen til «The Bird Catcher» er lagt til andre verdenskrig, nærmere bestemt i 1942 – det året da norske jøder ble arrestert og sendt til Tyskland. Fortellingen handler om 14 år gamle Esther, og hennes liv på flukt.

Jørgen Langhelle

Skuespiller Jørgen Langhelle, en av mange norske skuespillere i filmen.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Sterke scener ble denne uka spilt inn på Trøndelag Teater i Trondheim. Selv om det meste av handlingen er oppdiktet, så er det én passasje som baserer seg på en virkelig hendelse fra andre verdenskrig:

Henrettelsen av Henry Gleditsch, daværende teatersjef og skuespiller ved Trøndelag Teater.

– Gleditsch ble tatt av tyskerne 6. oktober 1942, på premieredagen på hans oppsetning av «Vildanden». Han ble arrestert og deretter skutt dagen etter, sier skuespiller Jørgen Langhelle, som spiller Henry Gleditsch i filmen.

Gleditsch var grunnleggeren av Trøndelag Teater. I år er det 75 år siden tyskerne henrettet ham, fordi han motarbeidet nazistene.

Henrettelsen av Henry Gleditsch

Jørgen Langhelle spiller Henry Gleditsch i dette britiske krigsdramaet, hvor handlingen er lagt til Norge under andre verdenskrig.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Vil nå ut til et internasjonalt publikum

Originalmanuset til «The Bird Catcher» er laget av norske Trond Morten Kristensen, men det er skrevet på engelsk for å nå et internasjonalt publikum. Mange norske skuespillere er med, blant andre Anders Baasmo Christiansen og Andrea Bræin Hovig, som begge spiller større roller.

Regissør Ross Clarke

Regissør Ross Clarke er storfornøyd med samarbeidet med de norske skuespillerne.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Regissør Ross Clarke, som fra før har regissert blant annet «Desiree» (2015) og «Skid Row» (2007), er imponert av de norske skuespillerne.

– Jeg har aldri før dette arbeidet med skuespillere eller filmcrew fra Skandinavia, men nordmennene på settet har vært fantastiske, sier regissøren.

– Skuespillet har vært glimrende, sier Clarke.

Premiere neste år

«The Bird Catcher» er en av de største spillefilmproduksjonene som har vært i Trondheim. Om alt går etter planen så er det premiere i Norge allerede neste vår.

– Drømmen er å få vist filmen under Den internasjonale filmfestivalen i Berlin neste februar. Jeg håper på en påfølgende norsk premiere i selveste Trondheim, kanskje rundt mars neste år, sier regissør Ross Clarke.

«The Bird Catcher»

En av flere scener i «The Bird Catcher» som ble spilt inn på Trøndelag Teater denne uka.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK