Ferdig med første trinn av gigantutbygging

Ny sikkerhetskontroll, mindre kø og større ankomsthall. Norges fjerde største flyplass er ferdig med første trinn av det som skal bli en enorm utbygging.

Værnes

Trondheim lufthavn Værnes har fått en utvida utenlandsterminal, bedre sikkerhetskontroll og en vesentlig større ankomsthall.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

– Den største forskjellen de reisende opplever i dag i forhold til tidligere er den nye sikkerhetskontrollen. Det er et helt nytt bygg og det er stort sett alltid god plass, sier lufthavnsjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Lasse Bardal.

Raskere sikkerhetskontroll

værnes

Værnes har fått en ny og utvidet sikkerhetskontroll.

Foto: Avinor

Etter tre år med utbygging er Trondheim lufthavn Værnes ferdig med første del av en massiv utbygging. For passasjerene betyr dette en utvida utenlandsterminal, mindre kø i sikkerhetskontrollen og en vesentlig større ankomsthall.

4,4 millioner mennesker besøker Værnes hvert år og da er det viktig at ting går som de skal. Vaktleder ved Securitas, Lillian Skamsar, er glad for den nye tilværelsen.

– Det er kjempefint. Vi har mye større plass og det er lyst og trivelig. Det er mer luft mellom folk og det går fortere å gå gjennom kontrollen. Folk liker jo ikke å stå i kø, sier Skamsar.

HØR RADIOREPORTASJEN (Artikkelen fortsetter under):

80 prosent er fornøyd

Værnes

Lasse Bardal ønsker passasjerene velkommen til 'nye' Værnes.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

De aller fleste på lufthavnen synes ventetida er kort, for en fersk undersøkelse viser at de reisende mener Værnes er en av Europas beste flyplasser. Avinor gjennomfører denne undersøkelsen to ganger i året.

– Det er godt over 80 prosent som trykker at de er godt fornøyd med sikkerhetskontrollen på Værnes, og det var det definitivt ikke før vi bygde om, sier Bardal.

Det er ikke bare sikkerhetskontrollen som er ny, i tillegg har blant annet ankomsthallen blitt utvidet, propellflyene har fått sin egen terminal, utenlandsterminalen har gått fra tre til åtte gater og i slutten av 2014 vil også jernbanestasjonen ved flyplassen være ferdigstilt, som det siste ledd i utbygginga.

Bygger etter behov

Bardal og Avinor har laget plantegninger av Værnes helt frem til 2060. Dermed vil flyplassen stadig fortsette å utvikle seg.

– Vi skal ha en liten pause nå, men ser for oss at vi i 2017 vil gå i gang med neste byggetrinn. Da vil vi fokusere på å lage en toetasjes utenlandsavdeling, som skal ligge sammen med innland, sier Bardal.

Bardal forteller at eventuelle utbygginger vil skje når det er behov for det.

– Vi har noen prognoser om hvordan vi tror utviklinga vil bli, men vi vet ikke når, sier Bardal.

Hvis trafikktallene fortsetter å vokse og Værnes stadig utvikler seg frem til 2060, har Bardal allerede kontroll på hvordan flyplassen skal se ut.

– Da vil Værnes være bygd over E6 og ut mot Trondheimsfjorden. Terminalen vil være betydelig utvidet, og det vil også være nye rullebaner. Hensikten med en masterplan er at vi ikke vet når utbyggingen kommer, men at vi vet hvordan det skal se ut når behovet melder seg, forteller Bardal.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

PowerPoint-presentasjon

Slik ser Lasse Bardal for seg at Værnes vil se ut i 2060, hvis trafikktallene fortsetter å øke.

Foto: Bente Gresseth/Avinor

Sixpack med vin

Når de nye tollreglene er tatt i bruk vil Lasse Bardal legge enda mer til rette for de reisende som også skal innom taxfreebutikken. Nå kan man få kjøpe seks flasker med vin så lenge man styrer unna tobakken.

– Vi skal prøve å lage sixpack med vin, slik at kundene bare kan ta med seg en bag og gå videre. Det er flere og flere som bare kjøper vin og holder seg unna sprit og tobakk, og da er det greit å bare ta med seg en sixpack med forskjellige sorter, sier Bardal.