Fem overdoser på kort tid i Trondheim

Rusmisbrukere i Trondheim er selv skremt over hvor sterk heroinen på gata er. Helse- og overdoseteamet i byen er bekymret etter enda ny overdose-økning.

Heroin-sprøyte blant søppel

STERKT STOFF: En grunn til det høye antallet overdoser i Trondheim, er at heroinen som er i omløp er svært sterk (arkivfoto).

Foto: Tina Sletbak-Akerø / NRK

Før helga fortalte helse- og overdoseteamet om en sterk overdose-økning i Trondheim hittil i år, sammenlignet med i fjor. Men utviklingen fortsetter i samme spor.

– Natt til i går hadde vi fem overdoser, sier Jan Erik Skjølås, fagleder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune, til NRK.

Antallet overdoser i byen i 2015 er nå nærmere 40, en dobling fra i fjor. Tre overdoser har ført til dødsfall.

Sterk heroin og ecstasy

Fagkoordinator Jan Erik Skjølås ved Helse- og overdoseteamet.

STERKT: – Rusmisbrukerne er skremt over at heroinen er så sterk. De blir så ruset av det at de kan gå i overdose ier Jan Erik Skjølås, fagleder i Helse- og overdoseteamet.

Foto: Tone Iversen / NRK

En grunn til det høye antallet overdoser er svært sterk heroin i omløp.

– Rusmisbrukerne er skremt over at heroinen er så sterk. De blir så ruset av det at de kan gå i overdose. Men når du er rusavhengig, handler det vel om å få mest mulig inn på kortest mulig tid. Da kan det være fatalt, forklarer Skjølås.

En annen grunn til overdose-økningen er MDMA, også kalt ecstasy, som spesielt ungdom bruker.

– Det inneholder ofte noe stoff som vi forkorter med PMA eller PMMA, noe à la «supermann-dop», forteller Skjølås.

Det virker ganske likt som amfetamin, men hvis du får det i for store mengder fører det til svikt i indre organer og du kan dø, legger han til.

Prøver å informere

Heroinoverdosene øker også blant unge rusmisbrukere i Trondheim, men helseteamet sliter med å få kontakt med de yngste brukerne.

For å håndtere overdose-trenden er helse- og overdosetemaet er mye ute på gata og oppsøker rusmiljøene.

– Vi prøver å få tak i folk som har tatt overdose, og miljøet rundt dem, for å prøve å informere dem om hvor farlig dette er, forteller Skjølås.