– Det er ikke mer enn et år siden vi fikk et nasjonalt nødnett på plass i Norge. At vi ett år etter kan koble sammen nødnettene er veldig positivt, sier justisminister Anders Anundsen.
Sammen med den svenske innenriksministeren Anders Ygeman, innviet han i dag et felles nødnett og radiosamband for Norge og Sverige.
Det norsk-svenske radiosambandet ble testet på en redningsøvelse i Meråker onsdag.
Foto: Rita Kleven / NRK– Dette betyr at vi kan samarbeide bedre og dra nytte av hverandres ressurser, sier Ygeman til NRK.
Storstilt grenseøvelse
Sammenkoblingen ble tatt i bruk for første gang på en stor grenseredningsøvelse langs E14 i Meråker kommune onsdag. Det handler om å komme fort fram og samarbeide godt når en krise eller hendelse skjer ved riksgrensene i Norge og Sverige.
Justisminister Anders Anundsen og den svenske innenriksministeren Anders Ygeman innviet sammenkoblingen.
Foto: Rita Kleven / NRK– Det jeg har sett i dag er veldig bra. Vi ser at samhandlingen blir noe helt annet når man kan kommunisere direkte, sier Anundsen.
Scenarioet i Meråker var en storulykke på vei, og cirka 25 til 30 kjøretøy fra norske og svenske nødetater deltok, samt flere helikopter.
Ygeman er fornøyd med det svensk-norske samarbeidet.
– Jeg tror dette kan lede til et mer effektivt toll- og politiarbeid, og bedre redningsaksjoner, sier den svenske ministeren.
Dagens øvelse viste at alt fungerte. Operasjonsledelsen i politiet i de to landene brukte det samme nødnettet.
Foto: Tariq Alisubh/NRKUnik i verdenssammenheng
Norge og Sverige er de første landene i verden til å koble sammen nødnettene.
100 gjester fra flere land i Europa var til stede under øvelsen.
– Det er mange europeiske land som bruker den samme basisteknologien som vi gjør i Norge og Sverige, så dette tror jeg er noe som kan utvikle seg, sier Anundsen.
Et felles nødnett og radiosamband vil kunne brukes i ulike situasjoner forteller han.
– Det gjelder ikke bare ulykker på grensa, som vi har øvd på i dag, men også samarbeid med ordinært politiarbeid, transport av pasienter, spaningsoppdrag og så videre, sier han.
– Når vi får denne muligheten så kan vi utvikle ulike former for samarbeid som begge land kan dra nytte av, sier Ygeman.