Hopp til innhold

Ved midnatt er Trøndelag historisk - feiret med bryllupsfest

Huset til ordfører Liv Darell (Sp) i Rissa ligger på fylkesgrensa mellom Nord- og Sør-Trøndelag. Og på kommunegrensa mellom Rissa og Leksvik. Ved midnatt opphører begge grensene.

Sammenslåing av Rissa og Leksvik kommune

Med en egen bryllups-film markerte de "ekteskapet" mellom Rissa og Leksvik kommune, som ved nyttår blir til Indre Fosen kommune i Trøndelag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden/NRK

Hjemme hos ordføreren i Rissa, Liv Darell, var det i år ei litt annerledes nyttårsfeiring. Ordførerens hus ligger nemlig både på kommunegrensa mellom Rissa og Leksvik, men også på fylkesgrensa mellom Nord- og Sør-Trøndelag.

Ordfører i Rissa, Liv Darell

Ordfører i Rissa, Liv Darell.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden/NRK

Ved midnatt er begge grensene historie, da de to kommunene blir til Indre Fosen, og trøndelagsfylkene blir til ett samlet Trøndelag.

Trappa og kjøkkenet til Darell ligger i sørfylket, mens stua i huset holder hus i nord. Soverommene er i Leksvik, mens badet er i Rissa. Postadressen Vanvikan ligger i nord, mens skatten hennes betales til Rissa. Selv har politikeren en fortid i begge fylkestingene.

– Skrekkblandet fryd

Søndag var det duket til fest i den litt spesielle heimen til ordføreren.

– Det er veldig hyggelig å åpne heimen sin for denne gjengen som ville være med å feire. Men det er samtidig litt skrekkblandet fryd, for det blir veldig spennende å se hvordan dette vil gå framover. I dag er det en begivenhet, men om noen dager må vi faktisk tenke over hva vi har begitt oss ut på, sier Darell om sammenslåingene.

Liv Darell

Ordføreren utenfor huset sitt, som i 2017 ligger i Leksvik, Rissa, Nord- og Sør-Trøndelag.

Foto: INGRID LINDGAARD STRANDEN / NRK

Nå tror hun veien blir slik som man selv velger å skape den.

– Vi må gå veien mens den blir til. Målet kan fort endres underveis, sier politikeren fra Trøndelag.

Storslått bryllupsnyttårsfest

Også fylkespolitikere samlet seg for å feire det de kaller en bryllupsnyttårsfest.

– Dette er historisk, at Nord- og Sør-Trøndelag nå slår seg sammen. Nå skal vi skape ei ny historie sammen, og det blir veldig spennende å se hvordan neste år blir, sier fylkesvaraordfører, Tomas Iver Hallem (Sp).

– Jeg tror vi er mer forent enn vi noen gang har vært. Sammenslåingsprosessen har ført til at vi politikere har blitt bedre kjent med det som per i dag er to fylker. Nå skal vi brette opp ermene å kjempe sammen for et bedre Trøndelag, fortsetter Hallem.

Huset til Darell ble bygd av oldefaren på trettitallet, og lite ante han, og de neste generasjonene, om hva som skulle skje med grensene over åtti år etter.

Feiret sammenslåing av Indre Fosen og Trøndelag

Mange hadde møtt opp hjemme hos ordfører Darell for å være med på feiringa.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden/NRK

Siste fra Trøndelag