NRK Meny
Normal

Feirer opprinnelsen til Halloween

Unni Vollum (34) har feiret samhain, som er opprinnelsen til Halloween, lenge før gresskar og dødninghoder kom til Norge fra USA.

Unni Vollum

Unni Vollum bor i Skaun, hun feirer det som er opprinnelsen til halloween, nemlig samhain.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Unni pakker ut et dødninghode, edderkopper, oransje lysestaker og vaser fra en plastboks. Hun bruker å ha fest på samhain, og da gir hun gjestene det de forventer.

– Vennene mine er ikke helt der jeg er. De synes det er kult at det er pyntet med edderkopper og spindelvev og sånn, – og da gjør jeg jo det. For jeg digger å pynte og kle meg ut.

Tenner lys og danser

Unni Vollum tenner lys

Unni er veldig glad i å tenne lys.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Halloween, slik det feires i dag, kommer altså fra den hedenske høsttakkefesten samhain via den katolske allehelgensdagen. Men for Unni er samhain mer enn pynt, godteri og det å kle seg ut. Hun var 16 år da hun fikk øynene opp for hvordan folk levde før i tida, og hva de trodde på. – og at det fantes festdager og festivaler som ble feiret lenge før Jesus ble født.

– Disse var knyttet til såing, innhøsting, månefaser og årstider. Det var en hedring av Moder Jord. Samhain var regnet som dødens festival, det vil si at vi hedrer og setter pris på dem som ikke er med oss i sin fysiske kropp lenger. Det er det jeg gjør på samhain. Jeg setter pris på dem som har vært i livet mitt tidligere.

For Unni gjelder det besteforeldrene og et søskenbarn som ble bare 28 år. Hun tenner lys og danser når hun minnes og hedrer dem.

– Å danse er en måte å uttrykke glede på. Søskenbarnet mitt var også glad i å danse, og når jeg danser føler jeg meg mer tilknyttet henne. Så jeg danser, smiler og flirer og koser meg med lysene.

Hedning

Unni Vollum tar frem en lilla kjole

Unni Vollum velger en lilla kjole til kveldens feiring.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Unni finner frem en lilla kjole hun skal ha på når hun skal kle seg ut som heks. Hun kaller seg selv for hedning, for hun synes den norrøne betydninga av ordet passer veldig bra på seg selv.

En hedning var ifølge Wikipedia en nedsettende betegnelse på en bonde, men det var også en nedsettende betegnelse på en ikke-kristen person eller en som har en annen tro enn kristendommen.

– Jeg har ingen religion, jeg har kun tro på meg selv og naturen. Det føles feil å følge ord i en bok andre har skrevet. Jeg tror på det å være i øyeblikket og nyte de små tingene som skjer.

Selv om Unni kler seg ut i lilla kjole og har fest, betyr egentlig ikke samhain så mye. Det er en dag som alle andre.

– Men på et vis er dette dagen da jeg kommer på minner om de som ikke er med meg lenger, og jeg føler at de er med meg litt ekstra denne dagen.